Comisia Europeană i-a dat încă o lovitură dură lui Viktor Orban. Măsura afectează 21 de universități

Comisia Europeană a suspendat participarea Ungariei la popularul program Erasmus+, considerat cel mai mare motor al coeziunii Uniunii Europene.

Măsura afectează 21 de universități.

Comiosia europeană a trimis o scrisoare Budapestei în care a informat-o că, din 15 decembrie anul trecut, a fost exclusă din programul de burse pentru studenți, de care în 2021 au beneficiat peste 16.000 de studenți și profesori maghiari și a permis sosirea în țară a peste 6.000 de persoane.

Tot în decembrie, Uniunea Europeană a anunțat oficial sancționarea Ungariei prin tăierea a 55% din fondurile structurale care îi corespund. Motivul: subminarea statului de drept și, mai ales, lipsa măsurilor pentru combaterea corupției. Aceasta înseamnă că guvernul Viktor Orbán rămâne fără aproximativ 6,3 miliarde de euro. Suspendarea Ungariei din Erasmus+, program studențesc creat în 1987, este un punct inclus în lista de sancțiuni.

Statisticile despre Erasmus arată că, în cei 30 de ani de existență, a inclus aproximativ 4 milioane de studenți. Presupune înscrierea studenților la universități din alte țări ale Uniunii Europene pentru o perioadă de trei luni.

Un sfert dintre tinerii participanți la program și-au găsit parteneri de viață în cursul acestor schimburi de experiență. Jumătate dintre participanți la program aleg ulterior absolvirii facultăților cariere internaționale unde răspândesc ideile de coeziune europeană.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *