Legea minorităților naționale din Ucraina i-a „uitat” pe români. Se deschid în România centre educaționale pentru refugiații ucraineni

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a avut, miercuri, încă o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba.

În paralel cu alte subiecte care vizează relațiile celor două țări, Aurescu l-a mai întrebat pe Kuleba și despre problemele din Legea privind minorităţile (comunităţile) naţionale din Ucraina.

Reamintim, că Ucraina nu vrea să recunoască limba minorității române de acolo, afirmând că aceștia vorbesc „limba moldovenească”.

Cei doi au convenit lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme, care să includă discuţii la nivel de experţi şi o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniştri ai afacerilor externe.

Potrivit MAE, ”în urma discuţiei, cei doi miniştri au convenit lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme, care să includă discuţii la nivel de experţi şi o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniştri ai afacerilor externe”.

 ”De asemenea, cei doi miniştri au stabilit să rămână în contact constant, direct, pentru coordonarea procesului”.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în cadrul discuţiei, aspectele procedurale şi de fond din Legea sus-menţionată care au trezit preocuparea autorităţilor române şi a reprezentanţilor comunităţii româneşti şi care au fost de altfel prezentate detaliat şi argumentat în scrisoarea sa din decembrie 2022 către ministrul Dmytro Kuleba.

”Totodată, în continuarea discuţiilor anterioare cu şeful diplomaţiei de la Kiev, a reiterat necesitatea recunoaşterii, de către Ucraina, a inexistenţei aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, spune MAE.

Centru educațional la Cluj

Un centru educațional pentru copii ucraineni va fi inaugurat joi, 12 ianuarie, de la ora 14.00, pe strada Republicii din Cluj-Napoca. Acesta a fost înființat de fundația World Vision România.

Centrul este gândit în principal pentru sprijinirea copiilor ucraineni, prin crearea unui spațiu unde cei mici își pot continua studiile, sau pot participa la cursuri de limba engleză și de limba română.

Pentru o mai bună integrare în comunitatea locală, ei fac aceste activități alături de copii români, beneficiari de asemenea ai programelor World Vision România.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *