Gripa face ravagii în toată țara. Când este eficient tratamentul antiviral

De la începutul acestui an și până în prezent au fost raportate oficial peste 102 000 de cazuri de infecții respiratorii.
Ce este mai grav, că virusul gripal se combină și cu alte virusuri. De exemplu, virusul gripei, SARS-CoV-2 şi virusul sinciţial respirator (VSR) au fost depistate simultan la o fetiţă de opt ani, testată la Spitalul de Copii Victor Gomoiu, în Capitală.
Şi numărul celor depistaţi cu flurona a urcat la 15, dar apar şi alte combinaţii de virusuri.
Numărul cazurilor confirmate în laborator aproape că s-a triplat, iar cel al deceselor este mai mult decât dublu, de la o săptămână la alta.
Sunt însă şi alte combinaţii virale mai puţin obişnuite. De exemplu, la nivel naţional, 19 pacienţi au fost depistaţi şi cu gripă, şi cu virus sinciţial respirator în acelaşi timp. Între ei, şi un bebeluş de numai șase luni, diagnosticat tot la Spitalul Victor Gomoiu din Capitală. Medicii de acolo au mai descoperit şi doi copii care aveau în acelaşi timp şi tulpina A şi tulpina B de virus gripal. Este vorba de un băiat de trei ani şi o fată de nouă ani.
În spitale şi la medicii de familie e plin de bolnavi. La Institutul Matei Balş, într-o săptămână, 500 au ieşit pozitivi la testul rapid de gripă, de cinci ori mai mulţi decât acum trei săptămâni. În toată ţara, peste 4.600 au ajuns la doctor cu simptomele bolii.
Rodica Tănăsescu, medic de familie în București: Pentru pacienții care se prezintă în primele zile de boală și care au și factor de risc asociat – da, tratamentul antiviral este bun și necesar, dar pentru pacienți tineri, în formă și pentru pacienți care deja au o săptămână de când a debutat gripa, nu are niciun rost să ia antiviral.
16 bolnavi care aveau virusul gripal au murit. Între ei, şi doi din grupa de vârstă 15-49 de ani.
Lucian Ionescu