Scandal mare în Ungaria. Chinezii, huiduiți de sute de localnici din Debrecen

O investiție chinezească de aproximativ 7,4 miliarde de euro este pe cale de a fi stopată, după ce sute de persoane din localitatea Debrecen, Ungaria, a ieșit în stradă pentru proteste.

Este vorba despre o fabrică uriașă de baterii, care ar urma să se deschidă în această localitate din Ungaria.

Guvernul de la Budapesta și o companie chineză au bătut palma pentru realizarea construcției, dar populația din zonă se opune vehement.

Noua fabrică ar urma să fie deschisă în 2025, potrivit primarului László Papp (Fidesz).

Localnicii reclamă faptul că investiția va avea un impact negativ major asupra apei, mediului, dar și resurselor de energie din oraș.

Miercuri, Asociaţia Forumul Civil din Debrecen a recomandat primăriei suspendarea investiţiei în fabrica chinzească de acumulatori ce ar urma să fie construită în zona industrială de sud.

Anunțul a fost făcut de preşedintele organizaţiei şi consilierul local Zsolt Zoárd Gondola într-o conferinţă de presă. El a spus că sondajele efectuate până acum, respectiv starea de spirit dominantă a locuitorilor oraşului indică faptul că majoritatea populaţiei se opune implementării centralei, care este considerată a fi periculoasă.

Preşedintele asociaţiei a adăugat că organizaţia a intervievat 4600 de persoane şi 72% dintre aceştia nu doresc fabrica de acumulatori; trei sferturi dintre cei care au participat la un sondaj local realizat pe internet au respins realizarea construcţiei; iar la un forum public pe care municipalitatea l-a organizat luni, peste 800 de oameni şi-au făcut auzită vocea, opunându-se investiţiei.

Mai mult: marți, la o audiere publică pe tema fabricii, mulțimea de sute de localnici l-a fluierat copios pe reprezentantul companiei chineze CATL, care venise să prezinte proiectul investiției estimate la 7,4 miliarde de euro.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *