Poliția de Frontieră Suceava mai vigilentă decât vameșii. A fost un șoc când au descoperit ce avea o ucrineancă în mașină

O ucraineancă a trecut prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret cu 30.000 de lire sterline, 60.000 de euro şi peste 25.000 de lei în maşină, fiind depistată ulterior de poliţiştii de frontieră la un control în trafic, a informat Poliţia de Frontieră Suceava.
Potrivit sursei citate, sâmbătă, pe timpul unor misiuni de supraveghere şi control în zona de competenţă, un echipaj mobil din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret a oprit în trafic, pe drumul dintre PTF Siret şi oraşul Siret, pe DN 2, la aproximativ 700 de metri de punctul de frontieră, pentru controlul unui mijloc de transport, marca Volkswagen, înmatriculat în Ucraina, condus de către o femeie cu dublă cetăţenie româno-ucraineană.

În vehicul respectiv se mai aflau alte cinci persoane, în calitate de pasageri.

În urma unui controlului au fost descoperite 30.000 de lire sterline, 60.000 de euro şi 25.917 lei, sume despre care femeia a spus că-i aparţin, dar nu deţine dovada declarării în vamă.

Având în vedere cele constatate, în baza legislaţiei în vigoare, persoanele, mijlocul de transport şi sumele în lei şi valută au fost înaintate către Biroul Vamal Siret, în vederea aplicării măsurilor legale ce se impun, a mai precizat Poliţia de Frontieră Suceava.

Ajutor pentru refugiații ucraineni

„Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni, dintre care peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României sau de la partenerii noştri, fie că vorbim de transport gratuit, de hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, zeci de mii de intervenţii şi servicii medicale şi sociale gratuite, acces la piaţa muncii şi în şcolile româneşti sau de garanţia siguranţei oferite de statutul de protecţie temporară oferit de ţara noastră”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

România acordă şi în 2023 gratuitate la transportul cu trenul refugiaţilor din Ucraina. Există însă o diferenţă faţă de anul trecut. Dacă în 2022 nu se instituia o limită de călătorie, acum facilitatea este valabilă doar în primele cinci zile de la intrarea cetăţenilor ucraineni în ţară.

Decontarea se va face de la bugetul Ministerului Transporturilor pentru toate companiile feroviare, atât CFR Călători, cât şi cei cinci operatori privaţi. 

În 2022, bugetul a asigurat 32 de milioane de lei pentru transportul gratuit al cetățenilor Ucrainei, adică aproximativ 576 de mii de călătorii.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *