15 ianuarie 2023 – Ziua Culturii Naționale. 173 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

Pe data de 16 noiembrie 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale.

Actul normativ a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri. 

În expunerea de motive a iniţiatorilor se arată: ”Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.

Pe data de 15 ianuarie se împlinesc 173 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești! Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850- 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori români, fiind considerat poetul naţional.

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010. Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.

Mihai Eminescu (Mihail Eminovici) s-a născut la 15 ianuarie 1850, în satul Ipotești, din județul Botoșani. A fost considerat de lectorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. 

Mihai Eminescu a publicat primul său poem la vârsta de doar 16 ani, iar la 19 ani a început să studieze la Viena. A fost activ în societatea literară Junimea și a lucrat ca redactor la ziarul Timpul, alături de Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici.

În ședința Academiei Române din 25 ianuarie 1902, manuscrisele poetului (aproximativ 14 000 de file) au fost donate instituției de către criticul literar Titu Maiorescu. Ulterior, Eminescu a fost ales membru al Academiei Române post-mortem, pe 28 octombrie 1948.

Mihai Eminescu s-a stins din viață pe 15 iunie 1889, la București. Acesta a fost înmormântat la umbra unui tei, în cimitirul Bellu.

Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităţilor acestei ţări. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *