Luxul de a avea copii în România. Deducerea de o sută de lei anunțată de guvern, o bătaie de joc la adresa părinților cu copii

De la o zi la alta Guvernul României demonstrează populației că metodele de a obține bani la buget sunt aproape nelimitate.

La măsurile populiste afișate cu mare tam-tam se ascund, de fapt, noi pârghii de a îngreuna viața românilor.

Un exemplu recent este cel prin care guvernul oferă o deducere de o sută de lei la veniturile părinților care au copii. Pentru a beneficia de deducere, părintele trebuie să aducă angajatorului o serie de documente, lucru care îi descurajează pe mulţi. Chiar și așa, după această deducere, părintele rămâne cu doar zece lei în buzunar pentru fiecare copil care merge la scoală sau la grădiniță

De anul acesta, toţi părinţii care au copii la creşă, grădiniţă sau la şcoală, primesc o deducere din salariu de 100 de lei, pentru fiecare minor.

În cazul unei familii cu doi copii, părintele care are un salariu brut de 6.000 de lei va primi la final de lună, după reţinerea tuturor contribuţiilor, 3.530 de lei, cu 20 lei mai mult faţă de un angajat fără niciun copil. Practic, din deducerea de 100 de lei pentru fiecare copil oferită de stat, părintele rămâne în mână cu 10 lei.

Este doar una dintre modificările fiscale luate de executiv.

Alin Chițu – secretar de stat Ministerul Finanţelor: “Rapoartele de la FMI, de la Comisa Europeană, de la Banca Mondială ne-au arătat că sarcina fiscală aplicabilă salariilor mici este mult prea mare şi din acest motiv am încercat din bugetul alocat de 2 miliarde jumătate de lei să creştem cât se poate pentru toţi aceşti anagajaţi venitul net şi de asta am introdus aceste deduceri personale.”

Ca părinţii să beneficieze de această deducere din impozitul pe venit, trebuie să aibă copilul înscris la o unitate de învăţământ, de la care să ceară o adeverinţă pe care trebuie să o ducă angajatorului, împreună cu o declaraţie pe proprie răspundere.

Economiştii spun că o astfel de măsură nu contribuie la creşterea nivelului de trai.

Dan Schwartz – analist economic: “Guvernul ar trebui să ia măsuri de încurajare a vieţii economice din România, de susţinere a mediului de afaceri, pentru ca acesta să poată plăti salarii suficient de mari cetăţenilor României, salarii care să le permită acestora să îşi susţină copiii care se află la şcoală.”

Aproximativ 3 milioane de copii sunt înscrişi în sistemul de învăţământ preuniversitar. De deducerea de 100 de lei pe copil la salariu poate beneficia doar unul dintre părinţi.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *