Moartea unui mare actor român zguduie lumea artistică. Teodor Corban a murit la vârsta de numai 65 de ani

Moartea fulgerătoare a actorului Teodor Corban, în vârstă de 65 de ani, în urma unei lungi lupte cu o boală incurabilă, a surprins lumea artistică.

Actorul Teodor Corban, cunoscut publicului pentru numeroasele roluri de scenă şi de film, a murit, a anunţat teatrologul Oltiţa Cîntic, marţi dimineaţă, pe Facebook.

“S-a stins Teodor Corban. Actorul. Cel pe care-l ştie toată lumea din ‘Aferim’, unde juca rolul principal, zapciul Costandin. Un film în care a strălucit în toată splendoarea lui interpretativă. O producţie laureată cu Ursul de Aur la Berlin şi cu o grămadă de Premii Gopo, unul dintre ele chiar pentru prestaţia lui Teo, cum i se adresau apropiaţii. (…) Drum lin către stele, Teodor Corban! Îţi simţim deja lipsa”, a scris teatrologul.

“E o dimineaţă foarte tristă pentru că a plecat dintre noi într-o altă lume, în altă dimensiune Teo Corban, un actor de teatru şi de film, un actor care încă mai avea foarte multe de spus din perspectiva personajelor pe care le-ar fi putut întruchipa. Omul, plin de umor dar cu un umor mucalit şi o inteligenţă şi ironie fină, sclipitoare în aceeaşi măsură, care se puteau vedea şi pe scenă. S-a dus printre stele, unde va străluci cu certitudine şi în continuare. Dumnezeu să-l odihnească şi condoleanţe familiei!”, a declarat teatrologul Oltiţa Cîntic, directorul artistic al Teatrului “Luceafărul” din Iaşi.

Regizorul Cristian Hadji Culea, directorul Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi consideră trecerea în nefiinţă a actorului Teodor Corban.

“Pentru teatrul nostru e o pierdere inexprimabilă. E un mare actor care a marcat teatrul din Iaşi, teatrul contemporan. E o pierdere uriaşă pentru filmul şi teatrul românesc”, a declarat Cristian Hadji Culea, directorul Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Teodor Corban Foto TVR

Teodor Corban s-a născut pe 28 aprilie 1957, la Iaşi.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu – Dragoş Galgoţiu. Între 1985 şi 1988 a fost actor pe scena Teatrului “V. I. Popa” din Bârlad, apoi a jucat la Teatrul Dramatic din Constanţa. Din 1989 este angajatul Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” Iaşi, potrivit site-ului Naţionalului ieşean.

În Naţionalul ieşean a jucat în numeroase spectacole, printre care: “Scadenţa” de Elias Canetti, regia Ovidiu Lazăr, 1989; “Chiriţa în balon” şi “Chiriţa în Iaşi” de Vasile Alecsandri, regia Ovidiu Lazăr, 1990; “Carol” de Slavomir Mrozek, regia: Irina Popescu Boieru, 1990; “Nebuna din Chaillot” de Jean Giraudoux, regia Irina Popescu Boieru, 1991; “Venexiana”, regia Cristian Hadji-Culea, 1994; “Anecdote provinciale” de Alexandr Vampilov, regia Ion Sapdaru, 1994; “Chiriţa în provinţie” de Vasile Alecsandri, regia Ion Sapdaru, 1997; “Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, regia Ion Sapdaru, 1998; “Livada de vişini” de A. P. Cehov, regia Alexander Hausvater, 2000; “Trei”, adaptare scenică de Teodor Corban, Constantin Puşcaşu şi Ionuţ Cornilă după “Trei pe un balansoar” de Luigi Lunari, regia Teodor Corban, 2020; “Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, regia Claudiu Goga, 2020; “Terminal: Brazilia” de Spiro Scimone, regie colectivă, 2022.

A avut, de asemenea, multe prezenţe şi în filme. Printre peliculele în care a jucat se numără “Aferim!”, “Un etaj mai jos”, “Betoniera”, “O vară foarte instabilă”, “Poziţia copilului”, “Portretul luptătorului la tinereţe”, “Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarăşi, frumoasă e viaţa!”, “Amintiri din Epoca de Aur 2 – Dragoste în timpul liber”, “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, “California Dreamin’ (nesfârşit)”, “Călătorie la oraş”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *