Renasc speranțele pentru România. Declarația premierului Suediei în Parlamentul European

Premierul suedez Ulf Kristtersson a declarat marți în Parlamentul European că țara sa, care deține președinția prin rotație a Uniunii Europene, dorește să pună pe agendă problema extinderii Schengen.

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a postat pe pagina sa de socializare un mesaj în care anunță acest lucru.

„Chiar acum, în plenul Parlamentului European, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a spus: vrem să punem pe agendă problema extinderii Schengen. Știu că asta așteaptă România și Bulgaria.

Să sperăm că România va putea folosi cât mai eficient acest angajament luat de Suedia în urmă cu câteva momente la Strasbourg”, a scris Tomac pe Facebook.

Europarlamentarul Vlad Botoș a salutat, de asemenea, faptul că premierul suedez a declarat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg că Suedia sprijină aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen și este dispusă să pună acest subiect pe ordinea de zi a Consiliului Uniunii Europene în următoarele luni, atâta timp cât acesta deține președinția prin rotație.

„Este un semnal politic cel puțin că mai există voință la nivel european”, a spus Botoș.

Reprezentantul permanent al Suediei pe lângă Uniunea Europeană, Lars Danielsson, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii la 1 ianuarie, a declarat săptămâna trecută că nu va iniția un vot privind admiterea Bulgariei și României la Schengen în Consiliul UE până nu se va ajunge la un acord cu țările care s-au opus aderării celor două țări.

El a spus că Suedia nu a fost niciodată împotriva admiterii celor două țări în zona de liberă circulație, relatează Trud.

Ambasadorul Danielsson a spus că Președinția suedeză va organiza consultări intensive cu privire la modul de a proceda în viitor.

„Acesta, desigur, include cele două țări afectate, precum și țările care au indicat că au o problemă cu procesul. Menționăm, de asemenea, că unele dintre motivele pentru care nu am avut o decizie pozitivă în decembrie nu au legătură directă cu problemele europene sau cele care sunt în prerogativele președinției”, a spus el.

„Am început deja consultări bilaterale cu părțile afectate. Când aceste discuții vor oferi ocazia de a reintroduce problema pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, nu pot spune acum. În opinia noastră, cu cât mai devreme, cu atât mai bine.

Dar nu vedem nici un rost să o punem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu.

Deci vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Acest lucru nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile afectate”, a subliniat Danielsson.

În decembrie anul trecut, Austria și Țările de Jos au blocat admiterea Bulgariei și României în spațiul Schengen. Ambele țări se opun aderării Bulgariei, în timp ce pentru România doar Austria se opune.

Este nevoie de unanimitate din partea țărilor membre pentru a ajunge la un acord în această chestiune și, potrivit președintelui bulgar Rumen Radev, o soluție a problemei poate fi așteptată anul acesta cel târziu până în octombrie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *