Decizie istorică în Emiratele Arabe Unite și Israel. Intră în vigoare din acest an

Istoria Holocaustului va fi inclusă în programele şcolare din ciclurile primar şi secundar în Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Israel.

În urmă cu doi ani au fost semnate „acordurile Abraham”, dar decizia care se va aplica din acest an nu este totuşi agreată de toată lumea.

Emiratele Arabe Unite vor deveni în curând prima ţară arabă care predă istoria Holocaustului în şcoli, o decizie istorică salutată de unii, dar criticată de alţii.

EAU intenţionează să includă studierea Holocaustului în programul şcolilor primare şi secundare, a scris pe Tweeter ambasadorul ţării în Statele Unite pe 5 ianuarie.

Emiratele vor lucra împreună cu Institutul de supraveghere a păcii şi toleranţei culturale în educaţia şcolara, cu sediul la Tel-Aviv şi la Londra, şi cu Yad Vashem, muzeul comemorativ al Holocaustului de la Ierusalim, pentru a elabora un nou program.

“Avem acum posibilitatea de a atinge un public nou şi Yad Vashem lucrează la deschiderea căii spre sensibilizarea la Holocaust în lumea arabofonă”, a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Simmy Allen, citat de CNN.

“În cea mai mare parte a lumii arabofone, până de curând a existat puţin sau deloc dialog cu Yad Vashem privitor la evenimentele şi atrocităţile Holocaustului, a adăugat el.

Studierea Holocaustului a fost absentă din programele şcolare în ţările arabe, dar Emiratele Arabe Unite şi-au arătat de repetate ori “sensibilitatea” faţă de acest episod dureros al istoriei evreieşti de la normalizarea relaţiilor cu Israelul în 2020, în cadrul  “acordurilor Abraham”.

Dacă unii au calificat decizia drept “istorică”, o “mare parte a arabilor din afara Emiratelor au criticat-o, unii […] întrebându-se dacă asta se va face în detrimentul predării istoriei Palestinei, în special a Nakba” (“catastrofa” care se referă la crearea statului israelian în 1948).

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *