SUA și Rusia ce „bat” pentru influență în țările africane. Care este miza

Americanii au anunțat, că vor înființa o bază industrială militară în Regatul Maroc.

Middle East Monitor a relatat că planul a fost propus în timpul unei întâlniri la nivel înalt la sfârșitul lunii decembrie, când Biden și Austin au discutat despre noua strategie militară globală a Americii.

Biden i-a cerut lui Austin să facă presiuni asupra Departamentului de Apărare al SUA (Pentagon) pentru a facilita aspectele logistice și juridice ale investițiilor în industria de apărare din SUA în Maroc. Liderul de la Casa Albă are în vedere întărirea rolului principal al Rabatului în combaterea terorismului și integrarea acestuia în ecuația militară internațională prin dezvoltarea capacităților sale tehnico-militare.

Potrivit unor surse media de peste Ocean, înainte de întâlnirea sa cu Austin, Biden a primit un raport detaliat de la directorul CIA, William Burns, despre extinderea influenței Rusiei în Africa, în mod special în Zimbabwe, Sudan, Republica Centrafricană, Algeria și țările din Sahel și Sahara.

Raportul CIA susține că Rusia nu numai că sprijină puternic regimul algerian din punct de vedere militar și politic, ci  discută și despre crearea unei baze logistice mari care să-i ofere o ieșire importantă spre țările de la sud de deșertul Sahara.

CIA apreciază că “acest lucru va amenința interesele Washingtonului și ale aliaților”.

Marocul, un important cumpărător de armament american

În ultimii ani, Marocul a devenit unul dintre cei mai importanți cumpărători de echipament militar american. Conform SIPRI (Stockholm Internaţional Peace Research Institute), începând din anii 2000, Marocul a achiziționat 36 de vehicule M-106 second-hand, 346 de M113 APC (Armored Personnel Carrier), 60 de obuzier autopropulsate M109A5 de 155mm, 469 de vehicule blindate M113A3, 55 de vehicule blindate de recuperare M-88 și 162 tancuri principale de luptă M-1A1 Abrams.

În plus, anul acesta, Marocul a achiziționat 25 de noi avioane F-16 – ca parte a unui contract de 3,8 miliarde de dolari. De asemenea, a achiziționat 24 de noi elicoptere de atac AH-64 Apache – ca parte a unui contract de 1,6 miliarde de dolari.

Forțele Armate ale Marocului au plasat o comandă de 9 miliarde de dolari pentru achiziționarea a 25 de avioane F- 16 și 36 de elicoptere Apache, care ar urma să contribuie semnificativ la sporirea capacităţilor defensive şi de atac ale armatei. Până în 2028, Marocul intenționează să aibă în total 48 de avioane F-16, echipate cu radare de a cincea generație și 36 de elicoptere Apache.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *