Decizie importantă a Pentagonului. Trupele Diviziei 101 Aeropurtate vor ajunge în România

Pentagonul va menține câteva mii de soldați americani în sud-estul României timp de cel puțin nouă luni.

Prezența trupelor americane face parte din angajamentul președintelui Biden de a consolida poziția americană în Europa, ca răspuns la invazia rusă din februarie 2022.

Trupele Diviziei 101 Aeropurtate vor ajunge în România în următoarele două luni și vor înlocui militarii americani deja prezenți la Kogălniceanu.

Înainte de anunțul de sâmbătă, nu era clar dacă Pentagonul își va menține la același nivel prezența militară de la Kogălniceanu.

Oficialii americani, citați de NYT, mai arată că misiunea va fi condusă de un general cu două stele și o serie de planificatori de la Divizia a 10-a Munte, cu sediul în Fort Drum, NY, și va dura nouă luni.

Trimiterea unui general de două stele care să fie aproape de zona de luptă, spun analiștii militari, ar permite luarea unor decizii rapide cu privire la poziționarea trupelor și a armelor în cazul în care Rusia împinge războiul pe teritoriul NATO.

Bază Aeriană Mihail Kogălniceanu a devenit în ultimul an un centru de pregătire pentru forțele NATO din sud-estul Europei.

Forțele desfășurate în județul Constanța ar fi o primă linie de apărare dacă Rusia ar invada mai la vest.

În acest moment, în România se află în jur de 4.000 de soldați americani cu Divizia 101 Aeropurtată care sunt staționați la baza aeriană Kogălniceanu încă din vara trecută. Anterior, după invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie, exista un contingent mai mic din Divizia 82 Aeropurtată  care a fost trimis ca parte a unei forțe de reacție rapidă.

În prezent, SUA are în Europa aproximativ 12.000 de soldați americani, desfășurați în principal România și în vestul Poloniei, pentru a colabora cu forțele NATO din Polonia și Țările Baltice.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *