Încă o doctoriță șpăgară a fost arestată. Reacția Colegiului Medicilor din România

Nu există o evidență a cadrelor medicale care acceptă sau pretend mită pentru realizarea actului medical care ar trebui să fie gratuit.

Cert este că sunt enorm și nepermis de multe, iar, din când în când, mai trebuie să fie mediatizate și astfel de „cazuri izolate”.

Cel mai recent este cazul doctoriței din Suceava care a fost prinsă în flagrant când primea mită de la rudele unui pacient bolnav de cancer. Bineînțeles, că a fost demarată o anchetă, iar Colegiul Medicilor din România și-a exprimat punctual de vedere.

“Condiţionarea actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă, pe care Colegiul Medicilor din România o condamnă cu fermitate. Trebuie să subliniez faptul că, în acest moment, medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale”, spune Daniel Coriu, într-un comunicat, președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu.

Potrivit sursei citate, actul medical este “ceva nobil, un ajutor oferit unui om în suferinţă” şi prin plata informală se “va arunca o lumină nefavorabilă” asupra actului medical.

“Pe de altă parte, aceste manifestări de recunoştinţă – ciocolată, cafea, miere etc. – pot fi considerate probe pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

Rugăm pacienţii să renunţe la această practică pentru a evita expunerea medicului la aceste riscuri. În cea de a doua situaţie, pacientul doreşte mai multă atenţie din partea medicului, vrea să fie sigur că medicul va face totul pentru sănătatea sa.

Este o percepţie greşită a pacientului. (…) În acest caz, trebuie să ceară o altă opinie şi avem o multitudine de alternative, nu există monopol. Un medic bun este un medic care acordă maximă atenţie pacientului său.

Dacă pacientul simte că nu are această atenţie, pe care o merită, trebuie să schimbe medicul, nu să ofere plăţi informale”, se arată în comunicat.

Avea salariul de „numai” 5.000 de euro pe lună


Şefa Secţiei de oncologie din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, pentru luare de mită în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în numai o săptămână, medicul a primit mită de 62 de ori de la pacienții cu cancer.

Procurorii și polițiștii au organizat un flagrant după ce mai mulți pacienți s-au plâns că le-ar fi cerut spagă ca să fie tratați

Conform declarației de avere, șefa secției de Oncologie are un salariu lunar de 17.500 de lei (aproximativ 3.500 de euro) la spitalul județean, la care se adaugă venituri obținute de la două clinici private, adică, încă aproximativ 2.000 de euro
Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *