24 ianuarie – Mica Unire. Programul unor evenimente dedicate Zilei Unirii Principatelor Române

În fiecare an, la data de 24 ianuarie românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române, denumită și Mica Unire. 

Mai multe orașe din țară vor găzdui ceremonii pe 24 ianuarie.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, organizează pe 24 ianuarie 2023 evenimentul intitulat „Hora Unirii”. Acesta va cuprinde o expoziție cu vânzare organizată de Asociația patronală „Planta Romanica”, vizionarea filmului documentar „Pelerinaj în Maramureș” (producție GETICA FILM, în regia lui Gabriel Boholț) și o masă rotundă sub titlul „Unirea dă puterea”, la care invitații vor discuta despre importanța momentului 24 ianuarie 1859.

De asemenea, copiii se vor putea înscrie la un atelier de bricolaj dedicat Unirii Principatelor Române, coordonat de profesoara Luminița Voica.

La Muzeul Național al Țăranului Român, se organizează marți, 24 ianuarie, de la ora 18:00, la Cinema Muzeul Țăranului, proiecția filmului „Metronom”, în regia lui Alexandru Belc.

Filmul „Metronom”, care a câștigat premiul pentru regie Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2022, spune povestea a doi liceeni care scriu, în timpul comunismului, scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă.

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) va fi deschis pentru public, conform programului obișnuit de vizitare (09:00-17:00, cu ultima intrare la 16:15), iar accesul va fi gratuit pentru toate categoriile de vizitatori.

• Opera Națională București va fi luminată în culorile steagului românesc în ziua de 24 ianuarie pentru a marca acest moment istoric, deosebit de important pentru țara noastră.

• Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” va organiza, pe 24 ianuarie, un spectacol muzical coregrafic susținut de către Ansamblul Folcloric „Cununa Carpaților” al Centrului, la Terminalul Bd. Unirii nr. 22, Sector 3, București.

CLUJ NAPOCA

• Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va marca ziua de 24 ianuarie prin a asigura tuturor categoriilor de vizitatori intrarea liberă, în cadrul programului de funcționare al muzeului: 10:00 – 17:00.

IAȘI

• Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită pe scena Sălii Mari a Teatrului Național..

Aici, va rula un film documentar, de la ora 17:00, cu tema Mica Unire. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Tot la Sala Mare, de la ora 19:00, va avea loc spectacolul „Frunze de dor” după Ion Druță, Regie și adaptare: Alexandru Cozub, Scenografie: Iurie Matei

Iar, pe 25 ianuarie, ora 19:00, la Sala Mare – spectacolul „Capcana” după „Fuga” de Mihail Bulgakov, Scenariul și regie: Petru Hadârcă, Scenografie: Adrian Suruceanu

Complexul Muzeal Național „Molvoda” Iași, în colaborare cu Primăria Comunei Ruginoasa, va organiza la Biserica Domnească Ruginoasa, în data de 24 ianuarie, la ora 12:00 – TE DEUM, slujba susținută de sobor de preoți, urmată de alocuțiuni ale oficialităților locale și invitaților, depuneri de coroane. De la ora 13:00, are loc Hora Unirii, în fața Palatului „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

SATU-MARE

• Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare, împreună cu instituții de cultură din județ, Instituția Prefectului Satu Mare, consiliul Județean Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare organizează Ziua Unirii, pe 24 ianuarie la ora 10:00.

Astfel, se vor depune coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ulterior având loc un moment artistic și un recital de cântece patriotice. Evenimentul se va încheia cu tradiționala Horă a Unirii.

TIMIȘOARA

• Teatrul Național din Timișoara a programat, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, pe 24 ianuarie 2023, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național, spectacolul „Conul Leonida față cu reacțiunea” de I.L. Caragiale, un spectacol semnat de Felix Alexa.

 Caragiale, contemporan cu prima generație a României unite, pune lupa, cu inteligența și cu umorul său abraziv, asupra unei societăți încă foarte tinere, dar care – așa cum subliniază și regizorul spectacolului în demersul său – conține toate datele eternizării.

Spectacolul aduce pe scenă o distribuție de excepție: Claudia Ieremia și Ion Rizea în celebrele roluri ale Efimiței și Leonida, cărora li se alătură Matei Chioariu și Alina Ilea, într-o partitură metatextuală de mare virtuozitate. Scenografia spectacolului este semnată de Tudor Prodan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *