Pregătiri de război în Transnistria? „Următoarele două-trei săptămâni vor fi decisive”

Armata Națională a Moldovei desfășoară, începând de marți, exerciții de antrenament în toate garnizoanele militare din țară.

Este vorba de un exercițiu tactic complex cu executarea tragerilor de luptă din armamentul din dotare, care va dura până pe 4 februarie. Săptămâna trecută, exerciții tactice cu folosirea blindatelor au desfășurat și angajații Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger”.

Oficial, s-a anunțat că antrenamentele nu au nici o legătură cu situația de securitate din regiune, fac parte din planul de acțiuni al instituțiilor și au ca scop evaluarea capacităților şi deprinderilor practice ale militarilor în termen şi a celor angajați în armată pe bază de contract.

Mobilizări la granița Republicii Moldova

În paralel, regimul separatist de la Tiraspol cheamă bărbații din raioanele de est ale R. Moldova la un antrenament alături de așa-zișii „pacificatori”, iar pentru asta au pregătit și un buget pe măsură. Oferta este tentantă pentru transnistreni.

Bărbații de până la 55 de ani, apți pentru serviciul militar, sunt momiți cu un pachet social foarte consistent timp de trei luni. Astfel, cei care vor accepta să participe la antrenament vor primi lunar 2 800 de ruble transnistrene (circa 3 000 de lei), îmbrăcăminte, cazare și alimentație.

Persoanele dispuse să participe la aplicațiile militare trebuie să depună o cerere la comisarul militar de la locul de reședință până la 28 februarie.

Pregătiți de „pacificatorii” ruși din Transnistria pentru mobilizare la război?

Doritorii de a participa la antrenamentul cu trageri sunt invitați nu la sediul pretinșilor pacificatori ruși din Transnistria, ci la „comisariatul militar de la locul de reședință”, adică la așa-zisele comisariate militare subordonate regimului separatist de la Tiraspol.

Asta în condițiile în care, conform principiilor stabilite de OSCE, care stau la baza activității pacificatorilor, misiunea de pacificare de la Nistru trebuie să fie imparțială. Această misiune, în spatele căreia s-a fortificat regimul separatist de la Tiraspol în ultimii 30 de ani, nu a primit mandat din partea organizațiilor internaționale. Este o misiune strict rusească, contrar unui alt principiu OSCE care menționează că ar trebui să fie una multinațională – așa cum a insistat Chișinăul, inclusiv de la tribuna ONU, în repetate rânduri.

 O cacealma rusească pentru a-i duce pe front

Noul copreședinte al Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului, Alexandru Flenchea, a remarcat criteriul vârstei maxime pentru recrutarea bărbaților la aceste antrenamente militare de către ruși – 55 de ani.

Potrivit lui, recrutarea locuitorilor din regiunea transnistreană în contingentul de pacificatori „este un lucru de rutină”. Este cunoscut faptul că acei „militari ruși” sunt, de fapt, bărbați din regiunea transnistreană cu pașapoarte rusești, care activează în bază de contract.

Doar că până în 2022, când Rusia a invadat Ucraina, racolarea pacificatorilor din rândul băștinașilor avea loc vara. Abia în 2022, acest proces a început în ianuarie, cu aproximativ o lună înaintea invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

„Sunt invitați bărbați de până la 55 de ani, ceea ce denotă un deficit acut de doritori de a face parte din acest mecanism. Oamenii din regiunea transnistreană nu vor să participe la așa ceva nici pentru bani, ceea ce este de înțeles. În condițiile de azi, ei văd riscuri”, a menționat Flenchea.

Întrebat cât de mare este riscul ca cei racolați acum pentru pacificare la Nistru să ajungă pe front în Ucraina și să fie somați să lupte de partea Rusiei, Alexandru Flenchea a spus că „acum nu avem elemente care să ne inducă ideea că acești oameni vor fi trimiși pe front, dar se pare că anume așa este perceput acest anunț de către locuitorii regiunii transnistrene și anume din acest motiv ei sunt reticenți în a se înrola în contingentul militar. Și pentru că localnicii nu vor să se implice în asta, au fost stabilite aceste criterii atât de flexibile – mă refer la vârsta de înrolare sub 55 de ani”, a explicat copreședintele CUC din partea Chișinăului.

Transnistria pe picior de război

Anunțul de la Tiraspol vine după ce Volodimir Zelenski a declarat că noua ofensivă a Rusiei ar putea fi în orice direcție. Și președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că „următoarele două-trei săptămâni vor fi decisive pentru război și pentru lume. Ceea ce se întâmplă în 2023 depinde de săptămânile următoare”.

Recent, Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, a declarat că ia în considerare ca ţara să renunşe la neutralitate şi să facă parte „dintr-o alianţă mai mare”. Mai mult, ea afirma că odată cu invazia rusă din Ucraina în ţara sa a intervenit o „discuţie serioasă” despre o eventuală renunţare la neutralitatea înscrisă în Constituţie. Aceste afirmaţii ai inflamat spiritele, stârnind reacţii dure la Moscova.

Oricum, Rusia menține circa 1.600 de militari pe teritoriul regiunii separatiste transnistrenene. Aceștia sunt împărți în trupe de menținere a păcii care se află legal în regiuni și GOTR care se află ilegal. De facto, acest corp de militari este unul și același iar militarii se rotesc periodic la misiunea de „pacificare” și la paza depozitului de la Cobasna, obiectiv strategic care găzduiește circa 20.000 de tone de muniții vechi încă de pe vremea Uniunii Sovietice.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *