Republica Moldova este amenințată de Moscova. Declarații furibunde ale reprezentanților Dumei de Stat

Declarațiile președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a scos din minți pe reprezentanții Dumei de Stat de la Moscova.

Mai mulți oficiali ruși au amenințat Moldova susținând că o eventuală aderare a acestei țări la NATO ar reprezenta o „amenințare la adresa securității” Rusiei.

Amenințarea a fost proferată de către președintele Comisiei Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri cu CSI, Leonid Kalașnikov, după ce președinta Maia Sandu a admis, la Davos, că Moldova ar putea renunța la neutralitate în favoarea integrării într-o „alianță mai mare”.

Leonid Kalaşnikov este deputat comunist, preşedinte al Comisiei pentru CSI (Comunitatea Statelor Independente, care reuneşte mai multe foste republici sovietice – n.r.), integrare eurasiatică şi relaţii cu diaspora din Duma de Stat. El se află pe lista politicienilor ruşi sancţionaţi de comunitatea internaţională după invazia Rusiei în Ucraina.

Kalașnikov a menționat că „dacă Moldova vrea să-și distrugă propriul stat, aceasta este cea mai bună cale. Dacă ei cred că, la fel ca Finlanda sau Suedia, pe furiș, rapid, profitând de situație, pot adera la NATO și că nu li se va întâmpla nimic, ar trebui să-și amintească de faptul că Finlanda are două limbi de stat și își respectă poporul, iar ei (Republica Moldova – n.n.) au Găgăuzia și Transnistria, unde locuiesc vorbitori de limbă rusă, care și-au exprimat voința cu mult timp în urmă – la începutul anilor 1990”.

A reacționat și prim-vicepreședintele Comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat a Rusiei, Svetlana Jurova.

Svetlana Jurova, în vârstă de 51 de ani, este o fostă sportivă, campioană olimpică la patinaj viteză, care a intrat în politică la încheierea carierei sportive şi chiar a fost la un moment dat vicepreşedintă a parlamentului. Ea este pe lista de sancţiuni a Canadei, ca urmare a invaziei ruse din Ucraina. 

Ea a spus că Moldova a supărat Rusia de mai multe ori în ultima vreme cu deciziile pe care le-a luat și a cerut Ministerului rus de Externe să reacționeze, inclusiv la ultima declarație a Maiei Sandu despre NATO.

Şi senatorul Andrei Klimov, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă a Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a postat pe canalul său Telegram un comentariu în care se întreba retoric dacă Maia Sandu este gata să repete „politicile sinucigaşe” ale preşedinţilor ucraineni Volodimir Zelenski şi Petro Poroşenko. „Problemele dezastruoase ale Ucrainei au început după lovitura de stat pro-occidentală (din 2014), urmată de respingerea neutralităţii constituţionale care exista înainte şi de declararea oficială a direcţiei Kievului către blocul militar anti-rusesc NATO”, a reamintit el.

Autoritățile de la Chișinău nu au reacționat deocamdată la amenințările celor doi exponenți ai regimului de la Moscova. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *