Bombe cu dispersie pentru Ucraina. Arme interzise de Convenţia de la Oslo

Aceste arme controversate ar putea fi oferite Ucrainei de către o țară europeană, care s-a oferit să facă acest lucru.

Utilizarea acestui tip de armamemt de către Rusia pe câmpul de luptă din Ucraina a fost aspru criticat de toate forurile internaționale.

Un oficial dintr-o ţară europeană, care nu a dorit să fie identificat după nume sau ţara de origine, a spus că guvernul său a aprobat livrarea şi că urmăreşte aprobarea Germaniei, care a fost implicată în producţia muniţiilor.

Bombele cu dispersie (BASM) sunt alcătuite dintr-un container, asemănător unui obuz, care conţine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, numite submuniţii. Cu o precizie foarte redusă, ele pot lovi foarte mulţi civili.


Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo din 2008, semnată de o mare parte a ţărilor occidentale. Rusia nu a semnat acest tratat, iar ONU a fost alarmată de utilizarea de către forţele ruse a acestor arme în zone populate încă de la începutul invadării Ucrainei anul trecut.

Potrivit oficialului european, bombele cu dispersie au devenit mai sofisticate, iar Occidentul trebuie să fie “orientat spre viitor” în sprijinul său pentru Kiev, care ar putea folosi aceste arme împotriva avansului trupe ruse.

“Ucrainenii le cer. Sunt arme legitime. Daunele colaterale nu mai sunt atât de importante. Erau extrem de importante în anii 1940 şi 1950; astăzi sunt destul de gestionabile”, a spus oficialul în timpul unei vizite la Washington.

“Ruşii au folosit tot felul de arme care sunt de 100 de ori mai rele decât bombele cu dispersie”, a spus el, asigurând că Ucraina “trebuie să câştige războiul”. Obţinerea unei decizii din partea Germaniei ar putea dura, a recunoscut oficialul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *