Rusia susține că este decizie politică. Centrul istoric al oraşului ucrainean Odesa pe lista UNESCO

Începând cu data de 25 ianuarie 2023, centrului istoric al oraşului ucrainean Odesa, situat pe malul Mării Negre, este pe lista UNESCO a Patrimoniului mondial aflat în pericol.

La aflarea veștii, Ministerul rus al Afacerilor Externe, a emis un comunicat în care spune că decizia UNESCO este una politică.

“Un grup de ţări aparţinând ‘Occidentului colectiv’, cu ajutorul flagrant al Secretariatului UNESCO, care şi-a pierdut imparţialitatea, a adoptat în grabă o decizie politică”, a criticat MAE rus.
UNESCO a aprobat miercuri includerea centrului istoric al oraşului Odesa pe lista Patrimoniului mondial în pericol, dobândind astfel un statut special de protecţie împotriva unor daune ce ar putea fi provocate de invazia rusă.

Pe aceeaşi listă au mai fost incluse Târgul Internaţional Rachid Karami din Liban, proiectat de arhitectul brazilian Oscar Niemeyer şi principalele monumente din timpul regatului antic Saba din Yemen.

Decizia a fost adoptată de Comitetul Patrimonului Mondial UNESCO, reunit la Paris într-o sesiune extraordinară în care au fost examinate cele trei candidaturi, în cadrul unei proceduri de urgenţă care se aplică în cazul siturilor de interes excepţional, considerate ameninţate. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *