Turismul protejat politic își face de cap. Apa din piscină infestată cu E-coli și alimente depozitate în WC

Nereguli grave au fost descoperite de către comisarii de la Protecția Consumatorilor în două unități de cazare din Gorj.
Activitatea Hotelului Ramada, (hotel de patru stele!!!) din Târgu Jiu, județul Gorj, a fost suspendată de comisarii ANPC, la începutul acestei luni, însă funcționează în continuare, spune, joi, președintele ANPC, Horia Constantinescu.
De asemenea, la pensiunea Superpanoramic de la din Rânca, una dintre cele mai căutate stațiuni pentru schi în acest sezon, comisarii au găsit alimente depozitate chiar în toaletă.
„Încep să cred că pentru unii dintre cei verificați lucrurile ar trebui să stea altfel. Le solicităm să ne comunice cum iau în calcul derogarea de la lege. De exemplu, eu m-aș gândi să apară în lege o anexă cu nume de firme pe care noi, din bun simț, să nu le controlăm, pentru că ele sunt în coordonarea te miri cărei vedete locale sau să ne spună și să ne transmită când îi putem deranja.
Vorbim de Panantur, pensiunea Superpanoramic. E super pentru că depozita alimentele, probabil din lipsă de spațiu, în zona de WC-ului, în imediata vecinătate a vasului de wc, în așa fel încât lucrurile de acolo să păstreze savoarea exactă a spațiului de depozitare.
Faptul că nu avea verificat metrologic cântarul ar trebui să intre în categoria dojană și colegii mei să nu mai aplice sancțiuni.
Trebuie să-mi asum faptul că, din păcate, la nivelul județului Gorj – și avem informații pe care le vom transmite instituțiilor cu abilitate să cerceteze – în sensul că acolo cine cumpără pâine de la brutăria care trebuie o să aibă un beneficiu al unei protecții suplimentare.
Este vorba de soția comisarului șef adjunct, cel care are în coodonare unul dintre comisariatele puse sub semnul întrebării”, spune Horia Constantinescu.
El a dat și exemplul Hotelului Ramada din Târgu Jiu, despre care afirmă că deși i-a fost oprită activitatea, unitatea nu a fost închisă.
„Acolo colegii noștri, „niște nenorociți”, au ajuns fără să anunțe și au constatat că apa prezentă în piscină și la dispoziția turiștilor provenea dintr-un puț infestat cu E-coli, cu bacteria prezentă în fecale.
Colegii mei au constatat că din rețeaua de apă nu se folosise apă. Deci apa folosită la îmbăierea turișilor prezenți și la preparaea alimentelor provenea dintr-un puț destinat udării gazonului, conform avizului. Au fost aplicate sancțiuni”, adaugă președintele ANPC.
El le-a transmis și un mesaj celor care încearcă să împiedice controalele.
„Îmi este personal perpendicular câți dintre operatorii economici au sau nu susținere financiară, politică sau de orice natură. Mă interesează respectarea drepturilor consumatorilor și legislației, să pună mâna pe mop, nu pe telefon, să își asume că au contaminat apa, că au pus la dispoziția consumatorilor alimente congelate din sezoanele trecute, să renunțe la teza că desfășurăm controale abuzive, pentru că fiecare dintre acestea sunt susținute de materiale foto și video”, încheie Constanttinescu.
La rândul său, Felix Manta, secretar general al ANPC, a afirmat că în timpul activității comandamentului de iarnă a constatat că din 212 operatori economici verificați, 31 nu au fost controlați niciodată, chiar dacă funcționau de dinainte de 2000.
Lucian Ionescu