Focar puternic de gripă aviară în România. Sute de mii de păsări vor fi eutanasiate

Autoritățile și populația civilă din zona localității Codlea, județul Brașov, se tem să nu se repete scenariul din anul 2006, când au fost eutanasiate milioane de păsări din cauza răspândirii virusului gripei aviare.

Deocamdată, analizele de laborator au confirmat existența virusului gripal la două ferme de lângă Codlea și există temerea că și o a treia fermă ar putea fi contaminată.

Peste 100.000 de păsări vor fi sacrificate, însă numărul lor ar putea crește. Autoritățile au luat măsuri pentru ca boala să nu se extindă la toată platforma, pe care sunt crescuți peste 2 milioane de pui și curcani.

Pe toate drumurile care duc la fermele de păsări au fost instalate filtre formate din polițiști, jandarmi și medici veterinari. Autoritățile verifică mașinile suspecte, iar șoferii care spun că trebuie să ajungă la ferme trec prin proceduri de dezinfectare.

Circa 130.000 de pui de curcani cu vârste între 12 și 17 săptămâni vor fi eutanasiați în cel mai scurt timp. Cadavrele vor fi îngropate în zona fermelor din Codlea, pentru a înlătura riscul ca virusul să ajungă și în alte localități.

Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA: Se va trece la eutanasierea tuturor păsărilor, curcanilor din cele două ferme. Acţionăm să izolăm focarul. Personalul nu se mişcă dintr-un loc în altul, au fost dedicate pe fiecare fermă persoanele care trebuie să răspundă pe categorii de activităţi, tocmai pentru a nu trece dintr-o parte într-alta.

Astăzi, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a comunicat că a apărut o nouă suspiciune de prezență a virusului gripei aviare la o altă fermă de curcani, care aparține aceluiași agent economic. Localnicii din comuna Dumbrăvița, aflată la câțiva kilometri de ferme, se tem să nu se repete scenariul din 2006.

În apropierea platformei zootehnice se află Lacul Dumbrăvița, unde trăiesc mai multe specii de păsări sălbatice. Mai multe echipe de jandarmi au primit misiunea de a monitoriza lacul, pentru a observa dacă apar păsări moarte în jurul lui. În ultimile două luni au apărut cazuri de gripă aviară la păsări sălbatice din județele Neamț, Bacău și Suceava.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *