Kremlinul își trimite arma secretă în Ucraina. Ce este „Robotul ucigaș?”

Arma secretă a rușilor a fost scoasă la iveală, după ce Occidentul  și SUA au anunțat că trimit tancuri performante în Ucraina.

Este borba despre „Robotul ucigaș” autonom, intitulat „Marker” și are ca scop distrugerea temutelor  tancuri americane și germane care vor fi trimise în Ucraina: M1 Abrams și Leopard 2.

Totodată, „robotul ucigaș” autonom poate „identifica și elimina” țintele cu ajutorul inteligenței artificiale.

„Marker” este un vehicul terestru fără pilot, asemănător unui tanc. Cu toate acestea, spre deosebire de un tanc obișnuit, acesta poate detecta și ținti automat inamicii cu rachete ghidate folosind o serie de senzori inteligenți și robotică.

„Marker” poate funcționa chiar și în mod autonom timp de până la trei zile, navigând pe o distanță de câțiva kilometri fără asistență umană și este capabil să tragă asupra țintelor „cu discreție”.

„Robotul ucigaș” va fi trimis în Donbas

Dmitri Rogozin, fost director general al Roscosmos din Rusia, a declarat pentru Sputnik că robotul „Marker” va începe să fie lansat cu abilități de distrugere a tancurilor.

„De exemplu, de îndată ce vor începe livrările de tancuri Abrams și Leopard către trupele ucrainene, Marker va fi echipat cu o imagine electronică adecvată pentru a detecta și distruge tancurile americane și germane cu rachete ghidate antitanc”, a spus Rogozin.

Rogozin a afirmat apoi că patru roboți Marker vor fi livrați în februarie în regiunea Donbas din Ucraina, care rămâne disputată între milițiile ruse și ucrainene.

Se pare că vehiculele Marker nu au fost niciodată proiectate pentru luptă, ci au fost concepute ca o modalitate de a testa instrumente și tehnologii futuriste.

Șeful roboticii rusești, Oleg Martyanov, a declarat pentru Sputnik că vehiculele Marker sunt extrem de precise și pot „lovi discurile zburătoare cu o mitralieră Kalașnikov de multe ori mai repede decât o fac oamenii”.

Cu toate acestea, având în vedere antecedentele militare rusești de până acum în ceea ce privește lovirea “accidentală” a țintelor civile, robotul ar putea introduce un nivel și mai mare de vătămare a oamenilor nevinovați – și cu puțină supraveghere din partea oamenilor.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *