Olaf Scholz își dă cuvântul – Germania „nu este parte a conflictului”. „Acesta este un război între Rusia şi Ucraina”

Cu o zi înainte de a pleca în turneul din America Latină, cancelarul german Olaf Scholz a afirmat, că sunt mulţi cetăţeni din țara sa „foarte îngrijoraţi” de soarta războiului din Ucraina și guvernul german „să nu-şi piardă cumpătul”.

„Aveţi încredere în guvern! Credeţi-mă şi pe mine! Luăm decizii care întotdeauna sunt examinate şi coordonate la nivel internaţional”, a subliniat cancelarul german în legătură cu decizia anunţată în această săptămână de a trimite tancuri performante în Ucraina

Scholz a spus că de la începutul invaziei ruse în Ucraina, guvernul său s-a ghidat după trei linii principale: să facă „orice este necesar” pentru a sprijini Ucraina, să evite o escaladare – întrucât „nu poate exista război între Rusia şi NATO” – şi, în cele din urmă, să acţioneze în coordonare cu aliaţii Germaniei, în special cu SUA.

De asemenea, cancelarul german consideră că Germania nu este parte directă a războiului din Ucraina, chiar dacă ajută Ucraina cu tancuri.

După această decizie, Kremlinul a profitat de o declarație a șefei diplomației de la Berlin, Annalena Baerbock, pentru a lansa noi ipoteze de propagandă.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a cerut vineri explicaţii din partea ambasadorului Germaniei de la Moscova în legătură cu ceea ce consideră a fi declaraţii „contradictorii” ale Berlinului.

Zaharova a afirmat că, pe de o parte, Germania a spus că nu este parte a conflictului din Ucraina, dar, pe de altă parte, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a declarat că ţările din Europa sunt în război cu Rusia.

„Ei înşişi înţeleg despre ce vorbesc?”, a scris Zaharova pe Telegram.


Guvernul german neagă că este parte a războiului din Ucraina

Miercuri seară, cancelarul german Olaf Scholz a răspuns unei întrebări a postului public de televiziune ZDF dacă Germania şi aliaţii ei participă la război prin livrările de tancuri către Ucraina care tocmai au fost decise.

„Nu, cu siguranţă nu. Nu trebuie să existe un război între Rusia şi NATO”, a spus el. Ministerul de Externe de la Berlin a clarificat de asemenea afirmaţiile făcute de Baerbock, subliniind că Germania „nu este parte a conflictului”.

“Acesta este un război între Rusia şi Ucraina”, a spus cancelarul german sâmbătă seara, în timpul unei conferinţe de presă de la Buenos Aires, prima oprire a vizitei sale de patru zile în America Latină.

Faptul că Germania furnizează Kievului “ajutor financiar, umanitar sau arme” nu a schimbat acest lucru, a adăugat Scholz. Germania va face tot posibilul pentru a preveni o escaladare care să ducă la un război între Rusia şi statele membre NATO, a spus el.

“Pentru noi nici nu se pune problema. Vom face tot ce putem pentru a ne asigura că asta nu se întâmplă”, a adăugat el.

Scholz vrea să vorbească cu Putin

Scholz intenţionează, de asemenea, că continue convorbirile directe cu dictatorul rus, Vladimir Putin, pentru a încerca să facă demersuri în sensul încheierii războiului împotriva Ucrainei.

„Voi discuta de asemenea din nou cu Putin la telefon, pentru că este necesar să discutăm unul cu altul”, a declarat cancelarul german într-un interviu pentru cotidianul german Tagesspiegel.

„Depinde de Putin să retragă trupele din Ucraina şi să pună capăt acestui război teribil, lipsit de sens, care a costat deja sute de mii de vieţi”, a adăugat el.

Lucian Ionescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *