A fi sau a nu fi 20 februarie data când se pot achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termică. „Nu pot să garantez că nu vor fi disfuncţionalităţi”

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș a recunoscut, că ar putea fi disfuncționalități în sistemul de plată a facturilor de electricitate, gaz, energie termică prin intermediul cardului pe ajutor pentru persoanele vulnerabile.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că începând cu data de 1 februarie peste 4 milioane de români vor primi acasă cardurile pentru energie cu ajutorul cărora își pot achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termică.

Potrivit premierului, aceste carduri pot fi folosite de către beneficiary începând cu data de 20 februarie.

”Prin Ordonanța aprobată astăzi de Guvern asigurăm implementarea sistemului de plăți electronice. Va fi o aplicație informatică simplă, care va presupune încărcarea în platformă a documentelor necesare plăților, respectiv cartea de identitate, cardul de energie și factura doveditoare a datoriei față de furnizorul de energie. În acest fel răspundem tuturor solicitărilor și oferim posibilități de efectuare a plății prin intermediul oficiilor poștale, prin apelare direct la poștaș și, după decizia luată astăzi, prin plăți electronice”, a explicat Nicolae Ciucă.

Ce „garantează” Marcel Boloș

“Cu data de 1 februarie 2023 se va distribui cardul de energie şi, aşa cum a anunţat domnul prim-ministru, data de 1 martie este dată de referinţă pentru ca să se poată face plăţi cu aceste sume care provin din ajutorul pentru încălzire însă sperăm să putem face surpriza plăcută şi să devansăm, aşa cum a menţionat domnul prim-ministru, data de 1 martie, să fie 20 februarie 2023”, a spus Marcel Boloş.

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat că acest card de energie este documentul care dă dreptul titularului să utilizeze banii pentru ajutorul de încălzire, iar instrumentul va ajunge sigur la beneficiarul care are nevoie.

“Ce pot să garantez este că toţi cei care sunt în lista de beneficiari şi au cardurile emise vor primi ajutorul de încălzire garantat, aşa cum s-a întâmplat şi la voucherul pentru produsele alimentare. Nu pot să garantez că nu vor fi disfuncţionalităţi, dar nu este un capăt de ţară. Până la urmă, cred că este foarte important felul în care noi ştim să şi intervenim pentru a rezolva o problemă. Să garantez că sută la sută totul va fi în regulă, este o nebunie, dar felul în care intervii pentru ca să rezolvi o disfuncţionalitate, cred eu că este foarte, foarte important”, a spus Boloş.

Cum plătesc locatarii de la bloc

Ministrul de resort a explicat şi traseul pe care titularul de card care doreşte să-şi plătească factura de încălzire de la bloc ar trebui să-l urmeze.

“(…) După ce a primit cardul, beneficiarul care vrea să-şi plătească căldura la bloc solicită asociaţiei de proprietari acest certificat de validare a datoriei. Asociaţia de proprietari completează cu datele de identificare şi suma pe care o datorează certificatul.

După aceea, beneficiarul are două modalităţi: aceea în care merge la Oficiul Poştal cu trei documente – actul de identitate, cardul de energie şi certificatul de validare a datoriei – pentru căldura la bloc. A doua modalitate este la poştaş, care poate să întocmească formalităţile pentru ca să-şi plătească căldura la bloc.

 Este extrem de simplu. Nu are documentaţie sofisticată. După ce s-a completat dovada privind serviciile de mandat poştal, Poşta are la dispoziţie banii pe care noi i-am virat Poştei pentru toţi beneficiarii.

Nu este un mecanism în care lumea ia banii şi după aceea am scăpat de sub control scopul pe care îl avem prin intermediul acestui mecanism, ci pur şi simplu noi avem virarea banilor”, a menţionat oficialul.

În data de 9 ianuarie, ministrul Boloş anunţa, într-un comunicat de presă, că românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea preţurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 şi va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe. Astfel, se acordă 700 lei/semestru, în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, şi 700 lei/semestru, în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *