Atentat terorist la o moschee din Pakistan. Masacru cu zeci de morți și sute de răniți

O moschee din orașul Peshawar, nord-vestul Pakistanului, la graniță  cu Afganistanul, a devenit locul  masacrului unde au murit peste 60 de persoane și au fost rănite aproximativ 160.

Atacul sinucigaș a avut loc în timpul rugăciunii de prânz când oamenii erau în număr mare la acea moschee.

Cei mai mulți dintre morți erau ofițeri de politice, potrivit unui purtător de cuvânt al unui spital din Peshawar unde li se dau îngrijiri victimelor atacului.

Martori oculari au declarat pentru Radio Mashaal că mai mulți atacatori care stăteau în primul rând în spatele imamului și-au detonat vestele explozive în timp ce credincioșii se adunau pentru rugăciunile de după-amiază pe 30 ianuarie.

Atentat la o moschee din Pakistan: Fratele liderului talibanilor afgani,  ucis în explozie | Jurnal.md

Zeci de răniți au fost duși la spitalele din apropiere, a spus un ofițer de poliție. Mulți dintre ei erau în stare critică, a adăugat polițistul, și sunt temeri că numărul moților ar putea crește – o oficialitate de la spital a spus că numărul celor aflați în stare critică e de 10-15.

Moscheea se află în apropierea unei clădiri a poliţiei şi în interiorul lăcaşului de cult se aflau circa 260 de persoane în momentul exploziei.

„S-a întâmplat în timpul rugăciunii. O clădire cu două etaje s-a prăbuşit”, a declarat un martor.

Atentat într-o moschee din Pakistan: 13 morţi şi zeci de răniţi - Stiri.md

Sarbakaf Mohmand și Omar Mukaram Khurasani – doi oficiali ai talibanilor pakistanezi, cunoscuți sub numele de Tehreek-e-Taliban (TTP) – au dat declarații în care au afirmat că explozia a fost o „răzbunare” pentru moartea militantului TTP Khalid Khorasani, anul trecut. Acest grup radical duce de 15 ani un război de insurgență în Pakistan.

Secretarul Națiunilor Unite Antonio Guterres a condamnat acest atac „oribil”, făcut cunoscut purtătorul său de cuvânt.

Premierul pakistanez Shahbaz Sharif a condamnat și el atentatul și a spus că for fi luate măsuri „aspre” contra acelora care se află în spatele lui. Sharif a ordonat autorităților să se asigure că victimele primesc cele mai bune îngrijiri medicale.

„Uciderea brutală a musulmanilor care se închină în fața lui Allah este împotriva învățăturilor Coranului”, a afirmat Sharif , adăugând că „a ținti Casa lui Allah este o dovadă că atacatorii nu au nimic de-a face cu Islamul”.

Cel puţin 59 de morţi şi peste 150 de răniţi după un atentat la o moschee  din Pakistan

„Teroriștii vor să semene frică prin țintirea celor care își îndeplinesc datoria de a apăra Pakistanul”, a continuat premierul.
Corespondenții Europei Libere din zonă relatează că moscheea era frecventată de polițiști și oficialități ale guvernului regional ale căror birouri să află în zona respectivă.

Poliția spune că echipele de salvare lucrează în continuare la locul deflagrației, pentru că e posibil ca mai multe victime să se afle prinse sub dărâmături după ce o clădire cu două etaje s-a prăbușit în urma exploziei puternice.

Fostul premier Imran Han a condamnat și el atentatul, pe care l-a numit un „atac terorist sinucigaș”.

„E imperativ să ne îmbunătățim strângerea de informații [și] să echipăm cum trebuie forțele noastre de poliție pentru a combate amenințarea crescândă a terorismului”, a spus Han într-o postare pe Twitter.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *