Un pas important spre digitalizare. Cazierul judiciar este disponibil online

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunţat că începând de miercuri, 1 februarie, cazierul judiciar va fi disponibil online, prin accesarea aplicaţiei ghiseul.ro şi apoi a unui hub de servicii dezvoltat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.
El a făcut precizările, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, în contextul prezentării noilor măsuri adoptate de Guvern privind cloud-ul guvernamental.

 Întrebat cum se va reuşi interconectarea prin ghiseul.ro cu hub-ul de servicii al MAI, anunţat că va fi operaţional din vara acestui an, ministrul Digitalizării a spus: “Prin foarte multă muncă şi printr-o excepţională colaborare între echipa Ministerului Cercetării şi echipa Ministerului Afacerilor Interne”.

“Cazierul judiciar nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din ghiseul.ro vom merge în hub şi deci din hub va putea fi eliberat. (…) O să-l vedeţi disponibil de mâine, dar asta o să vă spună Ministerul Afacerilor Interne.

Şi este un exemplu de proiect care, printr-o muncă realmente de zile şi nopţi, este, iată, lansat înainte, mult înainte de termen, cel puţin la nivelul acestui serviciu de cazier judiciar, unde noi ne-am luat acest angajament.

Şi iată, reuşim să livrăm exact ceea ce am promis: ca, din 1 februarie, cazierul judiciar pentru românii care n-au fapte înscrise în cazierul judiciar, e vorba de cea mai mare parte a românilor, să poată fi eliberat”, a explicat Burduja.

Cazierul judiciar se cere în anumite situații, cum ar fi însoțirea minorilor în afara țării sau la angajare. Totuși, conform noilor prevederi GDPR, cazierul judiciar mai poate fi cerut la angajare doar atunci când legislația prevede că acest lucru este obligatoriu, cum ar fi în cazul funcționarilor publici, consilierilor juridici, gestionarilor sau personalului cu atribuții de pază.

La început își vor putea descărca certificate de cazier judiciar doar persoanele care nu au fapte penale, adică, pe scurt „nu au cazier”.

Eliberarea cazierului se face pe loc, este gratuită și are o perioadă de valabilitate de 6 luni.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *