Lăcomia strică omenia. Încă un medic șpăgar a fost prins în flagrant

Chirurgul brașovean Sorin Baloș a fost prins în flagrant la începutul lunii noiembrie 2021, într-o clinică privată din Brașov, în timp ce lua mită pentru o operație pe cord deschis.
Operația fusese efectuată asupra unei paciente în Spitalul Clinic Județean de Urgență.
Medicul chirurg Sorin Baloş din Brașov, prins în flagrant când primea 8.000 de lei de la familia pacientei operate și a fost condamnat la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.
Judecătorii Tribunalulului Brașov i-au dat și un termen de supraveghere de 4 ani.
Medicul mai primise 2000 de lei de la aceeași familie. El lucra atât la Spitalul Judeţean Braşov, cât şi la o clinică privată, care s-a dezis de medic imediat ce acesta a fost reţinut de poliţişti.
Potrivit unei surse din anchetă, medicul cardiolog i-a montat pacientei trei by-pass-uri la inimă. O astfel de operaţie este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, astfel că femeia nu ar fi trebuit să plătească absolut nimic pentru intervenţia chirurgicală.
După operaţie, medicul a chemat-o pe femeie la clinica private la care mai lucra, pentru un consult post-operator.
„În salon i-au cerut banii. Ea a sunat acasă şi a spus că are nevoie de suma asta de bani pentru a acoperi costurile operaţiei. Doctorul a cerut 10.000 de lei înaintea operaţiei. Explicaţia pe care a dat-o dânsul a fost pentru a acoperi costurile, pentru a plăti anesteziştii şi tot ce ţine de controalele ulterioare”, a dezvăluit bărbatul care l-a denunţat pe medic.
În data de 27 octombrie, femeia a fost operată, iar, la două zile, aparţinătorii s-au întâlnit cu Sorin Baloş pentru a-i oferi prima tranşă din suma pe care o ceruse. „Vineri ne-am întâlnit cu doctorul la spital, i-am dat o parte din bani şi i-am explicat că nu am putut face rost de toţi banii mai repede. A spus că nu este nicio problemă, la control se va rezovla.
În primă fază i-am oferit 2.000 de lei, nici nu i-a numărat, nici nimic, i-a băgat în buzunar, a mai spus două, trei chestii şi a plecat. Banii i-am oferit pe o intrare lăturalnică faţă de intrarea din spital. Lângă UPU este o intrare în policlinică. Avea cheile de la uşă, ne-a băgat pe un hol şi acolo a luat banii şi i-a băgat în buzunar”, a mai povestit denunţătorul.
În 1 noiembrie, pacienta a fost externată, iar medicul a chemat-o a doua zi la clinica private, pentru consult.
„Am fost la Policlinică, presupusul control era schimbarea a două bandaje, apoi au ieşit din cabinet, iar eu am rămas cu doctorul să rezolv problema şi i-am dat restul de 8.000 de lei. A spus că nu mai trebuie plătit niciun control, că acoperă tot.
Mi-a explicat din nou că este pentru personalul pe care l-a folosit. I-am oferit suma de bani, la fel, nici nu s-a uitat, n-a numărat nimic şi i-a băgat în buzunarul de la geacă. Anchetatorii au intrat în birou la 10-15 secunde după ce am ieşit eu”, a încheiat bărbatul care i-a dat doctorului banii.
Medicul le-ar fi spus anchetatorilor că banii pe care i-a primit de la denunţător ar fi contravaloarea consultaţiei de la clinica privată, însă, aici, o consultaţie costă cel mult 360 de lei şi se plăteşte la casierie, înainte de a intra în cabinet.
Lucian Ionescu