Și Marea Britanie refuză să trimită avioane de luptă în Ucraina. „Considerăm că nu este practic”

După ce americanii au spus un „NU” hotărât ucrainenilor în legătură cu trimiterea avioanelor de luptă în Ucraina, și Marea Britanie a refuzat diplomatic, dar ferm acest lucru.

Premierul britanic Rishi Sunak consideră că “nu este practic” să ofere Ucrainei avioane sofisticate de luptă, așa cum a cerut Kievul, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite “câştiguri decisive” împotriva invadatorilor ruşi

“Avioanele de luptă Typhoon şi F-35 ale Marii Britanii sunt extrem de sofisticate şi este nevoie de luni pentru a învăţa cum se pilotează. Aşadar, considerăm că nu este practic să trimitem aceste avioane Ucrainei”, a spus un purtător de cuvânt al lui Sunak.

„Vom continua să discutăm cu aliații noștri despre ceea ce credem care este abordarea corectă”, a completat oficialul britanic.

El a precizat că durata lungă de instruire este principalul obstacol, şi nu refuzul de a oferi Ucrainei aceste arme letale, adăugând că nu exclude un sprijin pentru aliaţii care vor să livreze astfel de aparate de zbor.

Preşedintele american Joe Biden a spus luni că nu va transfera avioane de luptă, în ciuda solicitărilor Kievului.

Premierul britanic a precizat că noua sa strategie va fi însoţită de “eforturi diplomatice mai mari şi de muncă de pregătire” cu Ucraina “privind reconstrucţia” odată ce conflictul se va fi încheiat.

Ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra a declarat în fața parlamentului țării sale că guvernul lui Mark Rutte va analiza posibilitatea trimiterii unor avioane F-16 Ucrainei.

Și Polonia ar fi pregătită și ea să furnizeze F-16 în coordonare cu NATO.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, la un briefing din 30 ianuarie, că Polonia ar putea furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 dacă NATO va sprijini o astfel de decizie.

Franța și Ucraina au discutat despre pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă franceze, dar încă nu a fost luată o decizie, a declarat marți ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.

Președintele francez Emmanuel Macron, întrebat luni, la Haga, despre posibilitatea de a trimite avioane de luptă în Ucraina pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei rusești, a răspuns prudent că „nimic nu este interzis în principiu”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *