Ungaria asmute revolta turcească împotriva „prostiei” suedeze. „Nu vom spune «Da» candidaturii lor la NATO”

Incidentul de la Stockholm, Suedia, unde un activist de extremă dreapta, al unui ONG pro-rus a ars un exemplar din Coran, a revoltat Turcia.

După ce acest incident, Ankara a blocat aderarea ţării nordice la NATO.  De partea Turciei s-a aliat, surprinzător sau nu, Ungaria. Profanarea unei cărţi religioase este „inacceptabilă”, a reacţionat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, în cursul unei conferinţe de presă la Budapesta împreună cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.

Iar a insista asupra libertăţii de exprimare, aşa cum a făcut premierul suedez, Ulf Kristersson, pentru a justifica autorizarea demonstraţiei, este „stupidă”, a afirmat el.

„Dacă o ţară doreşte să adere la NATO şi încearcă să obţină sprijinul Turciei, atunci probabil că ar trebui să fie puţin mai atentă”, a apreciat responsabilul ungar.

În urma invaziei ruseşti a Ucrainei, Finlanda şi Suedia au prezentat o candidatură comună în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică, abandonând decenii de nealiniere militară.

Pe 21 ianuarie, politicianul de extremă dreapta danezo-suedez Rasmus Paludan a dat foc unui Coran în faţa unei moschei din Stockholm şi a ameninţat că va face acest lucru în fiecare săptămână până când Turcia va aproba aderarea Suediei la NATO. Suedia, alături de Finlanda, vrea să se alăture NATO drept rezultat al războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Deja acuzată că găzduieşte „terorişti” kurzi, Suedia se află într-un impas pentru a obţine unda verde din partea Ankarei.

Budapesta, care este un aliat al Turciei, susţine că „nu are obiecţii” la aderarea celor două ţări.

„Avem o poziţie clară”, a subliniat Szijjarto. „Susţinem extinderea NATO, iar când parlamentul se va întruni din nou în februarie, problema va fi pe ordinea de zi şi o vom rezolva rapid”, a promis el.

Termenul a fost amânat de mai multe ori din cauza unui blocaj legislativ, iar opoziţia acuză guvernul că tergiversează lucrurile.

Premierul naţionalist Viktor Orban, un aliat al preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, întreţine, de asemenea, o poziţie ambiguă cu privire la războiul din Ucraina.

Dacă a condamnat ofensiva rusă, el susţine Kievul doar cu jumătate de gură, spre deosebire de partenerii săi din UE, şi continuă să menţină strânse legături energetice cu Moscova. 

„Suedia să nu se deranjeze să încerce în acest moment. Nu vom spune «Da» candidaturii lor la NATO cât timp ei permit arderea Coranului”, a declarat Erdogan într-un discurs în faţa deputaţilor din partidul său Justiţie şi Dezvoltare (AKP).

Lucian Ionescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *