Anchetă la Victor Gomoiu din Capitală. „Să nu mai treacă nimeni prin ce a trecut fetiţa noastră”

Ancheta de la Spitalul „Victor Gomoiu” din Capitală, unde o fetiță de de un an şi jumătate s-a ales cu arsuri corneene, după ce a fost expusă accidental la o lampă cu ultraviolet, este în plină desfășurare.

Părinţii au depus plângere penală împotriva celor care le-au rănit copila. Oamenii sunt convinşi că totul a plecat de la neglijenţă. Inspecția sanitară a dat deja mai multe amenzi. O anchetă înternă este încă nefinalizată.

Fetița a fost adusă de tatăl său la spital pentru o infecție respiratorie. Cei doi au fost izolați într-un spațiu special destinat, acolo fiind expuși timp de 45 de minute la o lampă UV.

În timpul examinării, medicul de gardă a constatat că lampa UV era în funcţiune şi a închis-o. În urma anchetei interne s-a descoperit, însă, că atât copila, cât și tatăl acesteia, au fost expuși la lumina UV.

 Acum. fetița urmează o terapie specială pentru recuperare.

”Fetiţa este încă sub tratament, am fost la încă un control după cel dat de doctorii de la oftalmologie, s-a prelungit tratamentul cu încă o lună. Așteptăm certificatul medico legal de la inml că să vedem exact despre ce e vorba”, spune Alexandru Garvăn, tatăl fetiţei.

Familia fetiței vrea că lucrurile a depus plângere penală pentru neglijență în serviciu împotriva persoanei responsabile cu triajul pacienților.

Plângerea a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

”A fost crunt să îţi vezi copilul cum suferă, nu doresc nimănui, de asta am făcut şi aceste demersuri să nu mai treacă nimeni prin ce a trecut fetiţa noastră.”

Familia nu a cerut încă daune, dar decizia finală o va lua în funcție de ce va arăta certificatul medico legal. Familia a făcut şi mai multe solicitări autorităţilor.

Andrei Croitoru, avocatul familiei, ne-a declarat: ”Am înaintat către Colegiul Medicilor, Ministerul Sănătăţii şi către conducerea spitalului să ne spună exact care este persoana care se ocupa şi care avea sub supraveghere implementarea acestei situaţii, respectiv dezinfectarea prin lampa UV, care ar putea fi efectele ce se vor răsfrânge asupra minorului şi tatălui minorului. Pentru a ajuta organele de cercetare penală am depus şi aceste solicitări.”

La scurt timp după incident, spitalul a început o anchetă internă. Asistentul care a preluat familia și-a dat demisia, iar o infirmieră nu mai lucrează în zonele în care sunt pacienţi, până la finalizarea anchetei. Inspecţia sanitară a făcut deja verificări şi a amendat unitatea sanitară cu 20.000 de lei. Când inspectorii au verificat prin sondaj fişele de post au observat faptul că nu conțin responsabilitățile fiecărui angajat conform legislației sanitare în vigoare, dar şi că nu tot personalul nu respectă Protocolul privind utilizarea lămpilor UV. Asistenta și infirmiera care erau de gardă au primit și ele câte o amendă de 2000 de lei.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *