Ungaria condamnată la CEDO. Ce o obligă să facă judecătorii europeni

Magistrații europeni de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au condamnat Ungaria în cazul unui migrant sirian care a murit în încercarea de a intra clandestin în această țară.

Tragedia s-a petrecut în anul 2016, după ce a fost migrantul a fost respins de agenţii de frontieră, dar s-a înecat în râul Tisa la graniţa cu Serbia.

CEDO a considerat că Ungaria a încălcat în acest caz două articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cel referitor la dreptul la viaţă şi cel care interzice tratamentele inumane sau degradante, pentru că nu a desfăşurat o investigaţie.

Fratele migrantului sirian este cel care a sesizat instanţa europeană. Cei doi erau împreună atunci când, cu ajutorul traficanţilor, au încercat pe 1 iunie 2016 să ajungă în Ungaria traversând cu o ambarcaţiune râul Tisa venind dinspre Serbia.

Potrivit versiunii sale, agenţii de frontieră din Ungaria i-au forţat să se întoarcă în Serbia şi fratele său s-a înecat. În plângerea înaintată la CEDO, el a susţinut că moartea fratelui său a fost o consecinţă a acţiunii poliţiştilor de frontieră ungari şi că autorităţile ungare nu au desfăşurat o investigaţie efectivă asupra celor întâmplate.

Judecătorii europeni i-au dau dreptate şi au condamnat Ungaria să plătească familiei migrantului decedat – familie aflată în prezent în Germania – o despăgubire de 34.000 de euro ca prejudiciu moral şi 5.600 de euro cheltuieli judiciare.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *