Acord între țările membre G7 şi Australia. Prețul produselor petroliere rusești vor fi plafonate

Înainte cu două zile de impunerea unui embargo european asupra produselor petroliere rusești, țările membre G7 şi Australia, au semnat un acord în cadrul Uniunii Europene, prin care prețul produselor petroliere rusești va fi plafonat.

Într-un comunicat de presă comun, ţările partenere au anunţat că au ajuns la un acord “cu privire la un plafon al preţurilor pentru produsele petroliere ruseşti transportate cu vaporul”.
Acesta trebuie aplicat de duminică “sau la scurt timp după”, se precizează în textul semnat de UE, Germania, Australia, Marea Britanie, Canada, Franţa, Italia, Japonia şi Statele Unite.

Plafonarea preţurilor ar trebui “să împiedice Rusia să profite” de pe urma războiului din Ucraina şi “să susţină stabilitatea pe pieţele energetice mondiale”, mai notează ei.

Acordul a fost posibil prin consensul la care au ajuns mai devreme în cursul zilei de vineri cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, anunţat pe Twitter de oficiali suedezi în numele ţării lor, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE.
Acordul ar trebui să permită limitarea “finanţării războiului ilegal” al Rusiei în Ucraina, a salutat, la rândul său, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat de presă.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *