Balonul spion din China a fost doborât de americani. Canada mulțumește SUA

Balonul, despre care Pentagonul susţine că era un balon spion, a fost doborât de armata americană în largul coastei de est a Statelor Unite.

Pentru efectuarea acestei operațiuni, Autoritatea americană de reglementare a aviaţiei civile (FAA) a decis ca traficul să fie suspendat pe trei aeroporturi din sud-estul Statelor Unite ca măsură de “securitate naţională”.

“FAA a suspendat plecările şi sosirile pe Aeroportul Wilmington (Carolina de Nord), Aeroportul Internaţional Myrtle Beach şi Aeroportul Internaţional Charleston (Carolina de Sud) în cadrul unei măsuri de securitate naţională luate de Departamentul american al Apărării”, a indicat FAA într-un comunicat.

Digi24 - Stiri - Informația la putere!

Beijingul a recunoscut că este într-adevăr un dispozitiv venit din China, dar a dat asigurări că este o “aeronavă civilă, folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”.

Balonul a zburat în special peste statul Montana (vest), unde se află silozuri cu rachete nucleare, înainte de a se deplasa spre est.

Canada este alături de SUA

Premierul canadian Justin Trudeau a exprimat sâmbătă sprijinul ţării sale pentru decizia americană “de a doborî balonul de supraveghere la mare altitudine al Chinei care a încălcat spaţiul aerian american şi canadian şi dreptul internaţional”.


“Canada sprijină această acţiune. Împreună, şi cu @NORADCommand, vom continua să ne protejăm şi să ne apărăm”, a subliniat Justin Trudeau într-un tweet.

Ministrul canadian al apărării, Anita Anand, a afirmat la rândul său într-un comunicat că ea şi premierul Trudeau au fost “informaţi despre operaţiunea de sâmbătă de către consilierul pentru securitate naţională şi serviciile de informaţii, precum şi de şeful statului major al apărării”.

Canada “a colaborat îndeaproape cu omologii săi americani legat de această decizie şi sprijină pe deplin măsurile luate”, a adăugat ea, “mulţumind Statelor Unite pentru strânsa lor cooperare”.

“Organizaţia binaţională a Comandamentului apărării aerospaţiale a Americii de Nord (NORAD) a efectuat urmărirea şi analiza traiectoriei şi acţiunilor balonului de supraveghere la mare altitudine”, a mai indicat ministrul.

Balonul a survolat Canada înainte de a intra în spaţiul aerian al Statelor Unite.

Un avion de vânătoare a doborât balonul chinez care zbura deasupra Statelor Unite de câteva zile şi a cărui prezenţă constituia o “încălcare inacceptabilă” a suveranităţii americane, a informat sâmbătă secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *