Tensiuni tot mai mari între SUA și China. Americanii au „reacţionat exagerat”

FILE PHOTO: The flags of the United States and China fly from a lamppost in the Chinatown neighborhood of Boston, Massachusetts, U.S., November 1, 2021. REUTERS/Brian Snyder/File Photo

După ce Statele Unite au doborât balonul spion al chinezilor, guvernul de la Beijing a afirmat, că gestul americanilor a “afectat serios” relaţiile dintre cele două ţări.

“Acţiunile americane au afectat serios şi deteriorat eforturile şi progresele celor două părţi de a stabiliza relaţiile chino-americane de după întâlnirea din Bali” dintre preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping în noiembrie, a declarat într-un comunicat viceministrul de externe Xie Feng.

Armata americană a doborât sâmbătă, în largul coastei Carolinei de Sud, în sud-estul ţării, acest balon chinezesc considerat de Pentagon drept un balon de spionaj, destinat să colecteze informaţii sensibile.

Incidentul a provocat o criză diplomatică între Beijing şi Washington, cu anularea în ultimul moment a unei vizite în China a şefului diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Beijingul, care la rândul său susţine că era o aeronavă civilă, a acuzat Statele Unite că au “reacţionat exagerat” prin folosirea forţei.

Guvernul chinez “urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei” şi “îşi rezervă dreptul de a lua măsurile necesare”, a indicat luni ministerul.

Balonul a intrat pentru prima dată în spaţiul aerian american pe 28 ianuarie, la nord de Insulele Aleutine (Alaska). Ulterior a pătruns în spaţiul aerian canadian pe 30 ianuarie, apoi s-a întors de partea americană, deasupra statului Idaho din nord-vestul SUA, marţi, 31 ianuarie.

Publicul larg a aflat de existenţa sa abia joi, când era deasupra statului Montana. Apoi şi-a continuat călătoria spre est până a ajuns la coasta Atlanticului.

Columbia a anunţat în weekend că un balon a survolat teritoriul său înainte de a părăsi spaţiul său aerian. Ea a spus că efectuează “verificări (…) pentru a stabili originea obiectului”.

Vineri, Pentagonul a declarat că un al doilea balon chinez a fost văzut zburând deasupra Americii Latine.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *