Ultimul bilant al catastrofei din Turcia. Care au fost cauzele dezastrului

Cutremurele violente care au zguduit luni sud-estul Turciei au provocat 2.921 de morţi şi 15.834 de răniţi, a anunţat marţi dimineaţă Afad, organismul public de gestionare a dezastrelor din Turcia.
Noul bilanţ ridică numărul total al morţilor din Turcia şi Siria la 4.365.
Potrivit lui Otkay, care a discutat cu presa la mai bine de douăzeci de ore după primul cutremur, cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, un total de 7.840 de persoane au fost scoase de sub dărâmături şi 4.748 de clădiri s-au prăbuşit complet.

Cauzele cutremurului văzute de specialiști
Seismul violent care a lovit luni sudul Turciei şi Siria vecină a fost unul devastator din cauza mai multor factori: momentul producerii, locaţia sa, o falie relativ calmă timp de două secole şi clădiri prost construite
construcţia caselor “nu prea corespundea unei zone cu risc de cutremure majore”, a explicat Roger Musson, autor al unei cărţi consacrate cutremurelor și cercetător la British Geological Survey. Ceea ce s-ar putea explica prin faptul că falia seismică, unde se aflau aceste locuinţe, a fost relativ calmă în trecut.
Pe această falie nu s-au mai produs cutremure cu magnitudinea de 7 de mai bine de două secole, ceea ce ar fi putut determina populaţia “să neglijeze importanţa periculozităţii sale”, a mai spus Musson. O durată care înseamnă, de asemenea, că “o cantitate mare de energie s-a putut acumula” de-a lungul faliei. Supoziţie susţinută, potrivit cercetătorului, de apariţia unei replici puternice după seismul principal.
Când tensiunea devine prea puternică, placa avansează brusc şi “eliberarea acestei mişcări produce un cutremur major, ca cel produs astăzi”, a mai spus el.
Amploarea distrugerilor depinde şi de lungimea rupturii solului de-a lungul liniei de falie (o sută de kilometri în cazul seismului de luni), susţine omul de ştiinţă. “Aceasta înseamnă că orice punct din apropierea acestor 100 km a ajuns, de fapt, în centrul cutremurului”.

Clădirile prost construite au picat „ca niște clătite”
Cutremurul din 1999 din Turcia a dat naştere unei legislaţii în 2004 care obligă toate construcţiile noi să respecte criteriile de rezistenţă la cutremur.
Amploarea distrugerilor de luni ar trebui să determine autorităţile turce să verifice dacă legea a fost respectată, a afirmat Joanna Faure Walker, de la Institutul pentru Reducerea Riscurilor şi a Dezastrelor, de la universitatea britanică UCL.
Multe clădiri “s-au prăbuşit ca nişte clătite”, a afirmat vulcanologul Bill McGuire, din cadrul UCL. “Acest lucru se întâmplă atunci când pereţii şi podelele nu sunt suficient de rezistente, fiecare etaj se prăbuşeşte vertical pe cel de dedesubt”, lăsând puţine şanse de supravieţuire locatarilor, a mai spus el.
“Nu este neobişnuit să vezi o clădire în picioare fără prea multe avarii şi următoarea complet aplatizată, din cauza construcţiei îndoielnice sau a materialelor de slabă calitate”, a afirmat el.
Lucian Ionescu