Baloane spion sau OZN-uri? Declarația unui general de la Pentagon

O informație extrem de importantă a fost dezvăluită de un oficial al Pentagonului, care susține că baloane chinezești de spionaj au mai zburat deasupra Statelor Unite și pe vremea când Donald Trump era președinte.

Potrivit lui Glen D. VanHerck, aflat în fruntea departamentului de supraveghere a spațiului aerian al Statelor Unite, autoritățile americane nu le-au identificat însă la timp și le-au clasificat ulterior drept OZN-uri, obiecte zburătoare neidentificate.

De asemenea, Glen susține că precedentele baloane chinezești care au survolat Statele Unite au trecut neobservate. Autoritățile nu le-au detectat în timp util, iar Pentagonul a aflat de ele târziu, cand a fost informată structura care se ocupă de investigarea OZN-urilor.

Mai mulți oficiali americani citați de New York Times susțin că o posibilă explicație este că incursiunile au fost clasificate inițial drept “fenomene aeriene neidentificate”, cu alte cuvinte – OZN-uri.

În ultimii doi ani însă, pe măsură ce Pentagonul și alte servicii de informații americane și-au intensificat eforturile să găsească explicații pentru astfel de incidente, oficialii americani le-au reclasificat drept baloane chinezești de spionaj.

Washingtonul a păstrat însă secretul descoperirii, astfel încât China să nu afle că demersurile sale de spionaj au fost descoperite, spun oficialii citați de publicația americană.

Surse de la Pentagon au mai declarat că cel puțin încă un balon chinezesc a mai fost identificat și în timpul administrației Biden.

John F. Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului, susține că încă trei incidente similare s-ar fi înregistrat și în timpul administrației Trump.

Tot Kirby mai spune că, în ultimii ani, baloane spion de diferite tipuri au fost detectate în mai multe părți ale lumii. Unele – mici și rapide, altele, ca cel doborât de americani, erau mai mari și se mișcau mai lent.

Acum doi ani, serviciile de informații americane au înaintat un prim raport în care erau semnalate nu mai puțin de 144 de așa-numite incidente de natură necunoscută.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *