Bunicii pot primi bani de la stat. Care sunt condițiile

Parlamentarii au aprobat un proiect de lege prin care se stipulează să se ofere o sumă de bani bunicilor care stau cu nepoții.

Acest proiect vine în sprijinul creșterii natalității care a scăzut foarte mult în ultima vreme.

Suma la care s-au gândit parlamentarii nu este una mică pentru bunicii ce stau acasă să aibă grijă de nepoți.

Iată ce prevede Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010:

„Articolul 7 – „(1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) au dreptul la un stimulent de inserție, după cum urmează:

a) în cuantum de 1.500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități. Cuantumul de 1.500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități;

b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptățite obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități.

Bunicii pot primi bani de stat

Proiectul de lege ce este adus în atenția parlamentarilor vine în ajutorul bunicilor ce au fost nevoiți să renunțe la locul de muncă, înainte de a se pensiona, pentru a sta acasă și a avea grijă de nepoții lor.

Bunicii ce au decis să renunțe la orice sursă de venit pentru a sta cu nepoții lor pot primi suma de 1.500 de lei, potrivit proiectului de lege prezentat ieri în Comisia pentru Muncă. În acest moment, liderii acestei comisii au decis să amâne această decizie pentru două săptămâni. Mai multe partide susțin acest proiect ce le vine în ajutor bunicilor fără venit, printre care UDMR, PNL și PSD.

Acest proiect de lege a fost deja aprobat de Senat, pentru a se pune în aplicare mai este nevoie ca deputații din Camera Deputaților să dea un vot pozitiv.

Natalitatea scade în România

Acest proiect vine în speranța în care natalitatea din țara noastră va crește, ținând cont că în anul 2022 s-a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți din ultimii 134 de ani. Această problemă s-a agravat de acum 3 ani, principalele motive fiind sprijinul redus oferit de stat pentru părinți, numărului mic de creșe și grădinițe, dar și veniturile mici cu care părinții ar trebui să trăiască.

Natalitatea a scăzut, iar procesul de îmbătrânire demografică a crescut, mai exact numărul tinerilor a scăzut vizibil, iar numărul vârstnicilor a crescut cu aproape jumătate de milion de persoane.

,,Cum putem noi să reducem analfabetismul funcțional de aproape 50% și nu facem nimic, ne tot alergăm așa în jurul cozii, venim cu măsuri care frizează ridicolul de 10 lei pentru părinte, pentru copil pe lună, în loc să facem lucruri care chiar contează.”, spune Gabriel Biriș, avocat specialist în fiscalitate.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *