Franța dă în clocot în plină iarnă. Reforma pensiilor scoate oamenii în stradă. „Vrem să mai stăm şi cu familia după pensionare”

În Franța au avut loc peste 200 de proteste față de reforma pensiilor. Nemulțumirile sunt legate de creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani dar și față de majorarea perioadei de cotizare.

Au avut loc și câteva confruntări între persoane violente care au provocat forțele de ordine.

La Paris, Marsilia, Lyon, Nantes, Rennes dar și în orașe mai mici s-a strigat din nou în strada «Nu! » reformei pensiilor promovate de guvern și în special majorării vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Vrem să mai stăm şi cu familia după pensionare.

Dar la 64 de ani, din păcate, nu se ştie ce te aşteaptă.

Sunt cadru medical,e o muncă solicitantă,lucrăm mereu, şi de sărbători, şi în weekend.

Peste 11 mii de polițiști și jandarmi, din care 4000 la Paris, au fost mobilizați pentru asigurarea securității manifestațiilor. Persoane violente, îmbrăcate în negru, s-au amestecat printre protestări, au aruncat cu diferite obiecte și au distrus mobilier urban. Polițiștii și jandarmii au reacționat rapid pentru restabilirea ordinii.

Circulația feroviară, transportul public și educația au fost sectoarele cele mai afectate de grevă. Unele mijloace de transport vor continua să circule cu dificultate. La Rennes studenții au blocat intrarea în universitate cu scaune și mese.

Între timp, legea de reformă a pensiilor a ajuns în plenul Adunării Naționale iar dezbaterile se anunță furtunoase. Următoarea zi de mobilizare socială este programată sâmbătă.

Comparația „întâmplătoare” cu România

De mai bine de 30 de ani se aude mereu, în toate mediile și în orice situație, că Românii vor o țară „ca afară”. Întrebarea firească este ce înseamnă „ca afară”?

Atunci când nu există nici în vesele cele mai optimiste condiții de comparație cu țările unde au plecat deja aproximativ 8 milioane de persoane, nu cred că ar trebui să avem asemenea ”pretenții”. Când guvernanții noștri vor să urmeze „indicațiile prețioase” ale Bruxelles-ului și să mărească vârsta de pensionare până la vârsta de 70 de ani, întrebarea este retorică.

Dintotdeauna românii au admirat cu invidie pensionarii din Occident care vin să-și petreacă vancanțele în România. Nu mai trebuie să spunem, că acești excursioniști occidentali vin cu jumătate din pensia lor pe o lună de zile și se distrează cum românii nici nu îndrăznesc să viseze.

Să nu mai spunem, că mulți pensionari de la noi din țară, după ce au ieșit la pensie se bătrânețe au mai „mâncat”  pensia maxim 1-2 ani…

Din această lună, ianuarie 2023, vârsta de pensionare pentru femei crește la 62 de ani, de la 61 și nouă luni, în concordanță cu Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Până în luna ianuarie a anului 2030, în cazul femeilor, se aplică o creștere treptată a vârstei de pensionare.

În anul 2030, vârsta de pensionare va fi de 63 de ani, iar în anul 2035 aceasta va ajunge la 65 de ani. 

Apoi, urmează egalizarea vârstelor de pensionare în cazul femeilor cu bărbaţii la 65 de ani, în orizontul de timp 2035. 

Totodată, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet de cotizare pentru femei va fi de 32 de ani de la 31 de ani și 11 luni. 

De asemenea, problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din „Decreței” vor ieși la pensie. 

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă, adică a celor care cotizează în fiecare lună cu 25% din venitul lor brut la sistemul public de pensii, este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate. 

Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *