Turcia și Siria sunt devastate. Bilanțul negru a ajuns la peste 11.200 de morți

La două zile după cutremurele devastatoare din Turcia și Siria, bilanțul morților și răniților se modifică de la o oră la alta.

În urmă cu aproximativ o oră, autoritățile au raportat peste 11.200 de morți.

În Turcia, numărul celor decedaţi a ajuns la 8.574, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care s-a deplasat pentru prima oară în oraşul Kahramanmaras, epicentrul cutremurului.

În Siria, până acum au fost consemnate 2.662 de decese şi 5.000 de persoane rănite.

Potrivit lui Erdogan, 50.000 de persoane rănite au fost salvate în Turcia, la trei zile de la cutremur.

‘Am avut dificultăţi la început cu aeroporturile şi pe şosele, însă astăzi merge mai bine şi va merge şi mai bine mâine’, a spus preşedintele pentru a dezamorsa criticile, după ce mii de oameni se plâng de lipsa de resurse şi de reacţia lentă a autorităţilor.

‘Ne-am mobilizat toate resursele, statul îşi face treaba cu AFAD (Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă) şi municipalităţile afectate, cu toate mijloacele la dispoziţia sa’, a adăugat el.

Cetăţenii ar trebui să ţină cont numai de mesajele autorităţilor şi să ignore ‘provocatorii’, a îndemnat Erdogan.

Vremea nefavorabilă le complică misiunea salvatorilor, iar ministrul de interne turc a prevenit că următoarele 48 de ore vor fi ‘cruciale’ pentru găsirea de supravieţuitori.

Şoseaua care duce spre oraşul Antakya (vechea Antiohia), în provincia turcă Hatay deosebit de afectată, este aglomerată cu camioane cu ajutoare, utilaje de şantiere şi ambulanţe ce fac slalom printre maşinile particularilor care se refugiază.

Oraşul este la pământ, înecat într-un nor gros de praf din cauza utilajelor de degajare care caută printre dărâmături. Cât vezi cu ochii, nu sunt decât imobile prăbuşite total sau parţial.

De teama de a reveni acasă, unii supravieţuitori au găsit refugiu la aeroportul din Gaziantep.

Preşedintele Erdogan a anunţat distribuirea a câte 10.000 de lire turceşti (494 de euro) fiecărei familii afectate.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *