China spionează lumea. Dezvăluirile unui oficial american – „Statele Unite nu au fost singura țintă”

China deține o „flotă” de baloane de supraveghere de diferite forme și dimensiuni, pe care le-a desfășurat pe cinci continente, spun oficiali americani, în timp ce FBI investighează epava balonului doborât de SUA pe 4 februarie.

„Nu suntem singuri în această situație. Am împărtășit deja informații cu zeci de țări din întreaga lume, atât de la Washington, cât și prin intermediul ambasadelor noastre. Facem acest lucru pentru că Statele Unite nu au fost singura țintă a acestui program mai amplu care a încălcat suveranitatea unor țări de pe cinci continente”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken.

Totodată, într-o altă conferință, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat că SUA cred că baloane similare au operat deasupra Americii de Nord și de Sud, Asiei de Sud-Est, Asiei de Est și Europei.

„Am învățat multe despre aceste baloane și despre cum să le urmărim”, a spus generalul, adăugând că SUA sunt acum încrezătoare că au capacitatea de a fi „în alertă pentru acest tip de capacități”.

Pentagonul afirmă că baloane de supraveghere chinezești au survolat părți din SUA de trei ori în timpul administrației Trump și o dată anterior, în timpul mandatului lui Biden, și nu au fost detectate imediat.

Japonia spionată de chinezi

Un balon de spionaj chinezesc „a trecut în derivă pe lângă Hawaii și prin Florida” în timp ce „a făcut ocolul globului” în 2019, potrivit unui raport al serviciilor de informații ale forțelor aeriene americane.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că balonul a intrat accidental în spațiul aerian al SUA. Dar Departamentul de Stat a declarat că prezența balonului deasupra teritoriului american a fost „o încălcare clară a suveranității noastre, precum și a dreptului internațional, și este inacceptabil că acest lucru s-a întâmplat”.

Washingtonul a informat 40 de țări aliate cu privire la presupusul program de spionaj la începutul acestei săptămâni, a confirmat un înalt oficial al administrației Biden.

Japonia a declarat joi că au fost confirmate cazurile unor baloane suspecte care au zburat deasupra țării, în 2022. Purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Hirokazu Matsuno, a precizat, în acest context, că Tokyo face schimb de informații cu SUA.

Marina americană a recuperat resturi din balonul chinezesc care a survolat câteva zile teritoriul SUA înainte de a fi doborât în ocean în largul coastelor Carolinei de Sud. Oficialii americani au descris balonul ca având o înălțime de aproximativ 60 de metri – echivalentul unui bloc de 20 de etaje – și greutatea de aproximativ o tonă.

Căutările rămășițelor balonului continuă

Nu este clar ce informații au cules până acum SUA de pe urma părților recuperate deja, însă experții spun că acestea ar putea ajuta oficialii să înțeleagă mai bine de ce era capabil balonul și cum transmitea informațiile.

Detectarea balonului Beijingului deasupra teritoriului american a declanșat o criză diplomatică între cele două țări și l-a determinat pe secretarul de stat Antony Blinken să anuleze imediat o călătorie în China.

Beijingul a negat că balonul a fost folosit în scopuri de spionaj și spune că a fost un dispozitiv meteorologic care s-a abătut de la traiectoria sa. China și-a exprimat „nemulţumirea puternică şi protestul” față de decizia SUA de a doborî balonul, precizând că își rezervă „dreptul de a avea reacţii suplimentare necesare”.

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că Statele Unite „nu caută un conflict” cu China, în ciuda tensiunilor legate de balon.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *