Cresc tensiunile între SUA și China. „Vom acţiona pentru a ne proteja ţara”

Relaţiile dintre SUA și China, cele două superputeri, s-au tensionat în urma distrugerii balonului spion al chinezilor.

Joe Biden “nu caută un conflict” cu China, a declarat el, potrivit unor fragmente difuzate miercuri dintr-un interviu pentru canalul PBS.

“Nu”, i-a răspuns preşedintele american jurnalistei care l-a întrebat dacă relaţiile cu Beijingul au suferit “o lovitură puternică”.

“Vom rivaliza pe deplin cu China, dar nu căutăm un conflict”, a spus el.


În general, Washingtonul a fost destul de atent să nu ridice tonul după ce a doborât sâmbătă un balon chinezesc, destinat, potrivit americanilor, să spioneze zone militare sensibile.

Cu toate acestea, în faţa Congresului marţi, Joe Biden a dat asigurări: “Dacă China ne ameninţă suveranitatea, vom acţiona pentru a ne proteja ţara”.

China a condamnat ferm distrugerea balonului, susţinând că era o “aeronava civilă folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”, care a intrat “neintenţionat” în spaţiul aerian al Statelor Unite.. 

Părerea lui Joe Biden

Joe Biden a estimat miercuri că omologul său chinez, Xi Jinping, se confruntă cu “probleme enorme”, în special pe plan economic.
“Găsiţi-mi un singur lider mondial dispus să schimbe locul cu Xi Jinping… Eu nu găsesc unul”, a afirmat preşedintele american în cursul unui interviu acordat canalului PBS.

“Acest om are probleme enorme”, în special “o economie care nu funcţionează foarte bine”, a apreciat el, remarcând, însă, că liderul chinez “are, de asemenea, mult potenţial”.

Menţionând că sprijinul chinez pentru Rusia a fost relativ discret, Joe Biden a subliniat că, spre deosebire de ceea ce “toată lumea a presupus” de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Beijingul nu a fost “pe deplin” angajat în spatele Moscovei.

Liderul de la Casa Albă s-a întâlnit personal cu Xi Jinping pentru prima dată în mandatul său de preşedinte în noiembrie, la summitul G20 din Bali, în Indonezia. Până atunci, ei vorbiseră la telefon sau prin videoconferinţă de cinci ori.

Pe de altă parte, Pentagonul a dezvăluit marţi că Beijingul a refuzat sâmbătă propunerea americană pentru o convorbire telefonică între şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi omologul său, Wei Fenghe.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *