Lacrimi și strigăte disperate de ajutor după cutremur. „Lumea a renunţat la noi. Situaţia este fără speranţă”

Este o cursă contracronometru pentru a se salva tot ce se mai poate în urma  cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria.

Potrivit statisticilor, peste 19.000 de oameni și-au pierdut viața după aceste cutremure devastatoare.

Situația este aproape fără speranță pentru salvatorii din nord-vestul Siriei care se confruntă cu lipsa echipamentelor în lupta disperată de a mai găsi viață sub grămezile uriașe de moloz.

“Ne lipsesc lucrurile esenţiale. Avem nevoie de macarale mari pentru a elimina bucăţile mari (de moloz). Avem nevoie de utilaje grele pentru a face faţă acestei tragedii”, a declarat joi Munir Mustafa, adjunctul organizaţiei Căştile Albe.

“Ne folosim de mâini şi de lopeţi pentru a îndepărta resturile. Unii dintre noi n-au dormit mai mult de şase ore în ultimele 70 de ore”, a spus Ubadah Zekra, care coordonează operaţiunile de intervenţie împreună cu Căştile Albe şi care dă la rândul său o mână de ajutor la faţa locului.

El a adăugat că unii voluntari refuză să ia o pauză pentru că vor să încerce să salveze cât mai multe vieţi.

“Din punct de vedere emoţional a fost greu pentru majoritatea dintre noi, pentru că ne căutăm propriile rude şi, uneori, propriile familii”, a adăugat Ubadah Zekra.

Nord-vestul Siriei, ultimul bastion al rebelilor sirieni, a fost puternic afectat de seismul care a lovit de asemenea zonele învecinate din Turcia.

După mai bine de un deceniu de lupte şi raiduri aeriene, multe zone rezidenţiale, spitale şi alte clădiri au fost distruse înainte de cutremur.

Potrivit Naţiunilor Unite, pe lângă utilajele grele, în prezent există o lipsă de adăposturi, de pături, alimente, apă, medicamente, combustibil, vehicule şi multe altele.

Nu doar salvatorii sunt disperaţi, ci şi numeroase rude ale victimelor aflate încă sub bucăţi mari de moloz.

“Ce pot să spun? Lumea a renunţat la noi, ca întotdeauna. Am pierdut totul”, a declarat telefonic, cu vocea tremurândă, un locuitor din localitatea Jindires.

Douăzeci de membri ai familiei sale sunt încă îngropaţi sub dărâmături. “În prima zi le-am auzit vocile de sub dărâmături, dar apoi ele (vocile) s-au stins încet. Situaţia este fără speranţă”, a adăugat el. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *