Atacuri furibunde ale rușilor în Ucraina. Autorităţile ucrainene cer locuitorilor să se ascundă în adăposturi

Ruşii şi-au intensificat ofensiva asupra Ucrainei în ultimele zile, cu mai puţin de două săptămâni înainte de împlinirea unui an de la începutul invaziei, la 24 februarie.
Sirenele de atac aerian au răsunat din nou vineri dimineaţă, autorităţile ucrainene cerând locuitorilor să se ascundă în adăposturi, anunţând un alt atac masiv aerian, după ce armata ucraineană a depistat un avion AWACS A-50U pe care Rusia îl ridică de regulă în aer pentru a detecta ţintele de pe teritoriul Ucrainei.

Alertele de atac aeriene au fost activate în noaptea de joi spre vineri în majoritatea regiunilor din Ucraina, armata rusă lansând atacuri cu rachete şi drone, dinspre Crimeea (ocupată) în special asupra unor obiective de infrastructură, dintre care unele au fost distruse.
Rusia a lansat dronele kamikaze de pe coasta de est a Mării Azov, iar rachetele Kalibr de pe o fregată din Marea Neagră.

Cel puţin zece rachete au lovit oraşul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, ceea ce a dus la întreruperea alimentării cu energie electrică în unele zone, au anunţat vineri responsabili locali.

“Ocupanţii au lovit infrastructura critică. Au fost aproximativ 10 explozii”, a indicat guvernatorul regiunii cu acelaşi nume, Oleh Sinehubov, pe contul său din Telegram. “În unele zone există întreruperi de curent. Serviciile de urgenţă sunt la faţa locului”, adaugă el.

Primarul Harkovului, Igor Terehov, a anunţat posibile întreruperi în alimentare cu energie electric, agent termic şi apă în urma atacurilor produse în jurul orei locale 04:00. Nu există informaţii referitoare la eventuale victime umane în acest oraş din nord-estul Ucrainei.

Asupra regiunilor Harkov şi Zaporojie au fost lansate circa 35 de rachete S-300, care sunt greu de interceptat de antiaeriană ucraineană. .

Forţele ruse au atacat în special infrastructura energetică din Zaporojie la primele ore ale dimineţii, lovind oraşul de 17 ori într-o singură oră, a indicat secretarul Consiliului local, Anatoli Kurtiev.

Potrivit lui Kurtiev, acesta este cel mai mare număr de atacuri lansate de Rusia asupra Zaporojie de la începutul războiului.

Serhii Lisak, şeful administraţiei militare din Dnipropetrovsk, a lansat un apel pe contul său de Telegram către locuitorii din regiune să se abţină să se apropie de obiectivele de infrastructură critică şi să nu publice date privind consecinţele atacurilor şi ale operaţiunilor de apărare antiaeriană.
Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *