Când vor, politicienii maghiari pot colabora și cu românii. Orașul Bălan, din Harghita, primește un incubator de afaceri

O fostă grădiniță va fi transformată într-un incubator de afaceri, a anunțat administrația locală din Bălan, județul Harghita.

Investiţia este realizată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, având o valoare totală de aproximativ şapte milioane lei, din care contribuţia solicitantului este de circa 3,5 milioane de lei, două treimi fiind asigurate de Consiliul Judeţean Harghita şi o treime de primăria oraşului, restul fiind finanţarea europeană.

Perioada de implementare a proiectului este de 32 de luni, contractul cu Agenţia de Dezvoltare Regională Centru fiind semnat la sfârşitul anului 2022.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Biroul de presă din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, „beneficiarii acestei investiţii vor fi tinerii cu spirit antreprenorial, întreprinzătorii privaţi, populaţia din regiune, printre rezultatele aşteptate numărându-se creşterea numărului de afaceri sau întreprinderi funcţionale, valoarea adăugată adusă de inovaţii, scăderea nivelului şomajului, creşterea veniturilor”.

„Scopul incubatoarelor de afaceri este de a dezvolta sfera antreprenorială. Pe lângă crearea de noi întreprinderi şi locuri de muncă, acest lucru va avea un impact pozitiv asupra economiei judeţului în ansamblul său”, a apreciat Borboly Csaba,

A fost lansată procedura de achiziţie publică pentru reabilitarea clădirii, la care societăţile interesate pot depune ofertele, până la data de 17 februarie.

Incubatorul de afaceri va putea găzdui 15 noi afaceri, scopul investiţiei fiind, printre altele, acela de a ajuta tinerii cu spirit antreprenorial şi de a reduce şomajul în fostul oraş minier.

O noutate este faptul că, pe lângă investiţie, vor fi finanţate cursurile de formare pentru tinerii antreprenori.

„Iniţiativa noastră, de a crea un Incubator de Afaceri la Bălan, s-a născut acum 5 ani. Am lucrat în mai multe etape: 1. Am conceput documentaţia de avizare a lucrărilor; 2. Am obţinut schimbarea de destinaţie de la Ministerul Educaţiei; 3. Am reabilitat (cu finanţare externă bugetului local) şi dat spre închiriere primele spaţii pentru Start UP-uri înfiinţate în oraş; 4. Am iniţiat un parteneriat cu Consiliul Judeţean, căruia îi mulţumim pentru deschidere şi implicare, privind accesarea unui proiect european.

Proiectul a fost declarat câştigător!

Astfel, încă de la început, am creat locuri de muncă şi am lucrat pentru dezvoltarea şi pe mai departe a iniţiativei. Astăzi putem spune că suntem în etapa în care vor fi selectate firmele care vor lucra la procesul de modernizare şi dotare a spaţiilor ce vor deservi viitoarele noi afaceri înfiinţate, respectiv noi locuri de muncă pentru locuitori”, au informat pe pagina lor oficială de Facebook şi reprezentanţii Primăriei oraşului Bălan. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *