A fost confirmată bănuiala Pentagonului. Balonul meteorologic doborât de americani era spion chinez

Balonul chinezesc care a survolat teritoriul american era de spionaj, nu meteorologic.
Era dotat cu numeroase echipamente electronice, inclusiv cu antene pentru colectarea de informații și transmiterea lor către sateliţii chinezi.
Experții militari susțin că doborârea balonului în Alaska sau în apele reci ale Pacificului de Nord ar fi făcut extrem de dificilă recuperarea fragmentelor.
Gen. lt. Douglas A. Sims II, director de operaţii, Pentagon: “De îndată ce radarul a reperat balonul când se apropia de Alaska şi stabilind că nu este o ameninţare pentru cetăţenii SUA şi traficul aerian, dar şi observând lipsa capacităţii sale de a obţine informaţii semnificative, comandantul NORAD a anunţat că va continua să-l monitorizeze şi să raporteze mişcările balonului. (…) Este important să reţinem că, în orice punct de pe traiectoria balonului, forţele armate au avut autoritatea şi abilitatea de a-l doborî în apărarea cetăţenilor noştri.”
Casa Albă a confirmat că vor fi luate măsuri, dar nu a specificat ce fel.
Joe Biden, preşedintele SUA: “Am spus că îl vreau doborât cât mai repede. Militarii erau preocupaţi de pagubele care ar putea apărea chiar şi într-un stat mare ca Montana. Acel obiect era gigantic. Ce s-ar fi putut întâmpla dacă ar fi căzut peste o şcoală din zona rurală, ce s-ar fi întâmplat dacă se prăbuşea? Deci le-am spus să-l doboare imediat ce pot. Au luat decizia înţeleaptă. L-au lovit deasupra apei şi au recuperat cele mai multe fragmente.”
Un înalt oficial de la Departamentul de Stat a precizat că Statele Unite vor cerceta entitățile militare chineze care au susținut acțiunea de spionaj.
Washingtonul consideră că fabricantul balonului are legătură directă cu Armata de Eliberare Populară.
Statele Unite vor lua măsuri și împotriva operațiunilor extinse de spionaj ale Chinei care afectează securitatea americană și a aliaților.
Aceste baloane de supraveghere, care au operat timp de mai mulţi ani din Hainan, cea mai sudică provincie a Chinei, au strâns informaţii despre capacităţile militare în ţările şi zonele de interes strategic pentru China, inclusiv din Japonia, India, Vietnam, Taiwan şi Filipine.
„Ceea ce au făcut chinezii a fost să folosească o tehnologie incredibil de veche şi, practic, s-o alăture comunicaţiilor moderne şi capacităţilor de observare” pentru a încerca să obţină informaţii despre forţele armate ale altor naţiuni, a declarat un oficial de la Pentagon.
Subsecretarul de stat Wendy Sherman a condus, luni, o sesiune informativă despre spionajul cu baloane al Chinei pentru circa 150 de persoane de la aproximativ 40 de ambasade, a declarat pentru The Washington Post un înalt funcţionar al administraţiei americane familiarizat cu subiectul.
Departamentul de Stat a trimis totodată tuturor ambasadelor SUA „o informare detaliată” despre acest tip de spionaj. „A existat un interes enorm faţă de aceasta din partea aliaţilor şi partenerilor noştri”, a declarat un responsabil al administraţiei.
Analiştii nu cunosc deocamdată dimensiunea flotei de baloane a Chinei, dar au existat „zeci’ de misiuni de acest tip începând cu 2018, a declarat un alt funcţionar american
Lucian Ionescu