Dezvoltatorii imobiliari turci fug din țară. Peste 25.000 de morți raportați de autorități

Mehmet Yasar Coskun, om de afaceri, care a ridicat complexul rezidenţial Renaissance Residence, a fost reţinut de poliţiştii turci pe aeroportul  Sabiha Gokcen, din Istanbul. El încerca să plece în Muntenegru.

Proprietarul Renaissance Residence, un complex de apartamente distrus de cutremure în provincia Hatay din sud-estul Turciei, a fost reținut, vineri, pe un aeroport din Istanbul, în timp ce încerca să părăsească țara.

Mehmet Yasar Coskun a fost oprit pe aeroportul Sabiha Gokcen, încercând să fugă în Muntenegru, a informat agenția oficială turcă Anadolu.

Arestarea a fost efectuată la ordinul procurorului-șef din districtul Gaziosmanpasa din Istanbul.

Blocurile de lux care s-au rupt de la bază după cutremurul din Turcia

Coskun a încercat să fugă în Muntenegru cu o sumă mică de bani, care a fost confiscată de poliția din aeroport. El nu a fost încă acuzat oficial.

Renaissance Residence, un complex cu 12 etaje era format din 250 de apartamente și era situat în districtul Antakya din Hatay. Fusese anunțat ca un proiect de reședință de lux care respecta reglementările de construcție.

Ministerul turc de Justiţie le-a ordonat procurorilor din zece provincii să deschisă “birouri de anchetă asupra crimele legate de cutremure”.

Sâmbătă, un alt dezvoltator imobiliar a fost arestat, tot la Istanbul. Antreprenorul Mehmet Ertan Akay este reprezentantul tehnic al șantierului Ayşe Mehmet Polat, care s-a prăbușit la Gaziantep.

Parchetul General Gaziantep a emis un mandat de arestare pentru Mehmet Ertan Akay, antreprenorul și reprezentantul tehnic al șantierului Ayșe Mehmet Polat, care a fost distrus în urma cutremurului, și pus sub acuzația de „ucidere din culpă” și „încălcarea legislației de urbanism”, scrie agenția de presă Anadolu.

Joi, ministrul Justiţiei din Turcia a anunţat că a fost iniţiată o anchetă cu privire la clădirile care s-au prăbuşit în timpul seismelor. Ancheta va căuta să determine dacă dezvoltatorii clădirilor au respectat toate normele în vigoare.

“Cei care au dat dovadă de neglijenţă, care sunt responsabili de distrugerile de după cutremur vor fi identificaţi şi aduşi în faţa instanţei”, a declarat ministrul Bekir Bozdag.

Douăsprezece persoane din sectorul construcţiilor au fost arestate în Turcia după prăbuşirea a mii de clădiri în sudul ţării în urma seismului de luni.

Sunt aşteptate şi alte arestări, după ce procurorul din Diyarbakir, una din cele zece provincii afectate de seism, a anunţat sâmbătă că a emis 29 de mandate de arestare.

Oficial, sunt peste 25.000 de morți în Turcia, inclusiv în Siria vecină.

21.848 de corpuri neînsufleţite au fost găsite până în acest moment în Turcia, și 3.553 de morţi în Siria.

Președintele Erdogan vorbește despre tragedia secolului în țara sa.

În nordul Siriei, situația este descrisă drept catastrofală de căștile albe.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *