Tensiuni între Statele Unite și Ungaria. „Relaţia noastră este polarizantă, sterilă şi se bazează pe minciuni flagrante”

De la începutul războiului rusesc împotriva Ucrainei, Ungaria a blocat în mod repetat ajutorul UE pentru această țară. Politica duplicitară a premierului Viktor Orban a pus mari semne de întrebare de partea cui se poziționează Guvernul de la Budapesta.

În acest context, directoarea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Samantha Power, a afirmat, că Washingtonul este “îngrijorat” de degradarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Ungaria.

Reprezentanta executivului american a acuzat Budapesta că optează pentru o abordare “polarizantă” şi “politizată” a relaţiilor bilateral.

“Este important” să redresăm situaţia,”suntem îngrijoraţi de situaţia actuală”, a declarat presei de la Budapesta directoarea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Samantha Power.

Ea este cel mai înalt oficial american care efectuează o vizită oficială la Budapesta de când preşedintele democrat Joe Biden a preluat mandatul în 2021. În timpul vizitei sale în capitala Ungariei, Samantha Power are în program întâlniri cu miniştri, jurnalişti şi lideri ai societăţii civile.

“Abordarea politizată a guvernului ungar faţă de relaţia noastră este polarizantă, sterilă şi se bazează pe minciuni flagrante care au fost dovedite în repetate rânduri”, a spus ea.

Declaraţiile sale vin la o săptămână după un schimb aprins de replici între ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, şi ambasadorul Statelor Unite la Budapesta. David Pressman denunţase poziţia ambiguă a Ungariei cu privire la invazia rusă în Ucraina, în contextul în care prim-ministrul naţionalist Viktor Orban a sprijinit Kievul mai mult verbal, continuând să menţină legături strânse în domeniul energetic cu Moscova.

“Nu este treaba lui, nu este treaba lui să se amestece în treburile noastre interne”, a reacţionat ministrul, cerându-i lui David Pressman “mai mult respect”.

Numit ambasador la Budapesta în septembrie anul trecut, David Pressman, avocat specializat în drepturi fundamentale şi-a făcut remarcată sosirea în capitala ungară prin postarea unor fotografii alături de soţul său şi copiii lor pe reţelele de socializare.

De atunci, el este atacat de presa pro-guvernamentală din Ungaria.
De la revenirea la putere a lui Viktor Orban în 2010, relaţiile cu democraţii americani au fost mereu tensionate, premierul ungar fiind un susţinător fervent al fostului preşedinte republican Donald Trump.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *