Bilanțul catastrofei din Turcia și Siria după mai bine de 140 de ore de la cutremur. Miracole continuă să apară

Update: 17:45

Bilanţul provizoriu al victimelor cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns la 33.179 de morţi, a anunţat duminică Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care estimează că de fapt peste 50.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismelor, cel mai puternic având magnitudinea de 7,8 grade.

Ultimul bilanţ oficial provizoriu al victimelor în Turcia este de 29.605 decese, iar în Siria de 3.575 de decese. Operaţiunile de salvare continuă, dar scad tot mai mult şansele de a găsi oameni în viaţă sub dărâmături.

Știrea inițială

Specialiștii spun că o asemenea nenorocire se poate întâmpla odată la 1.000 de ani, iar zonele afectate de cutremurele de luni sunt denumite „iadul morții”.

Autoritățile din Turcia și Siria spun, că au fost decoperite, până acum peste 28.000 de cadavre, dar realitatea este departe de adevăr.

În Turcia, s-au semnalat 24.617 de decese, potrivit vicepreşedintelui Fuat Oktay. Au fost răniţi peste 80.000 de oameni.

În Siria, numărul deceselor confirmate este 3.575.

Căutările continuă neîntrerupt de aproape o săptămână, iar dacă mai există oameni în viață pe undeva sub dărâmături sunt cazuri extreme de rare.

Salvatorii care acționează în Turcia pot deveni și ei foarte ușor victimele cutremurelor. Dovada vine din provincia Hatay, unde o echipă de căutare a fost prinsă sub dărâmături. Unul dintre salvatori a fost scos la suprafață abia după câteva minute. Între timp, miracole continuă să apară în regiunile afectate de seismele de la începutul săptămânii, fie că vorbim de Turcia sau Siria. De exemplu, un elev de liceu a fost salvat după 119 ore petrecute sub dărâmături. La fel și o femeie de 70 de ani, care a văzut din nou lumina zilei după ce a petrecut 121 de ore în beznă totală. Există, însă, foarte mulți pentru care salvarea nu a venit nici până acum.
În Siria sunt încă zone unde salvatorii nu au cum să ajungă, la fel și în Turcia. Nu e clar nici câți oameni s-ar afla în continuare sub dărâmături.
În ceea ce priveşte efortul de salvare, un total de 141.000 de salvatori turci şi străini sunt la faţa locului, dintre care peste 7.000 din 61 de ţări. Un total de 97 de ţări au trimis ajutor şi Turciei, a declarat Ministerul de Externe al Turciei.

În Siria, aproximativ 3.000 de voluntari ai White Helmets (Apărarea civilă) caută supravieţuitori.

Rami Abdul Rahman, şeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, a declarat că un transport de ajutoare a sosit joi, dar a spus că „încă lipsesc” corturi pentru adăpost şi echipamente pentru îndepărtarea molozului.

Potrivit cotidianului Sozcu, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că universităţile îşi vor continua activitatea până la vară fără prezenţa fizică a studenţilor, în sistem online, astfel încât căminele studenţeşti să poată fi folosite pentru găzduirea oamenilor rămaşi fără adăpost după cutremure.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *