Ajutor de milioane de euro din partea Bisericii Ortodoxe Române. „Poporul român, profund creștinat, este și milostiv”

Ajutorul de milioane de euro al Bisericii Ortodoxe Române. „Poporul român, profund creștinat, este și milostiv”

În Raportul-sinteză al activității Bisericii Ortodoxe Române în 2022, în cadrul ședinței Adunării Naționale Bisericești (ANB), Patriarhul României a afirmat, că au fost acordate ajutoare refugiaților din Ucraina, în valoare de 8,7 milioane de euro.

„A fost un ajutor umanitar exemplar”, a spus Patriarhul BOR, Daniel.

„Sigur, era bine să nu fi avut astfel de ocazii dureroase, dar fiindcă totuși au avut loc, s-a dovedit că poporul român, profund creștinat, este și milostiv”, a adăugat Preafericirea Sa.

„Și această milostivire, această sensibilitate față de omul aflat în suferință s-a exprimat și în dărnicie, în bunătate, în sensibilitate deosebită pentru a ajuta pe vecinii care se află într-o situație foarte dramatică.”, a adăugat acesta.

Săptămâna aceasta, cifrele au fost prezentate de Consiliul Național Bisericesc și supuse aprobării de către ANB.

Raportul-sinteză a cuantificat doar sprijinul oferit de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române și de Federația Filantropia, formată din organizațiile Bisericii. Nu au fost incluse și inițiativele parohiilor și mănăstirilor, informează basilica.ro.

Raportul arată că 7.600 de membri ai personalului bisericesc și voluntari au participat la activitățile de sprijin pentru refugiați: „În punctele de frontieră cu flux mare de refugiați ucraineni, asistența a fost asigurată non-stop de echipe ale Bisericii Ortodoxe Române care au lucrat în ture de câte 8 ore.”

„Numărul locurilor de cazare identificate a fost de 18.509, dintre care 75% cu servicii de masă incluse, numărul celor cazați fiind de 13.231 persoane”, se mai menționează în raport.

„Evidențiem, în mod deosebit, deschiderea și rapiditatea cu care s‑au organizat mănăstirile, parohiile, centrele sociale, precum și credincioșii creștin-ortodocși români pentru a găzdui refugiații, în multe cazuri, familiile refugiate având copii mici.”

O altă măsură a fost organizarea de transporturi umanitare: 446 pe teritoriul României, în valoare de 1,36 milioane euro; 142 în Ucraina, în valoare de 2.17 milioane euro și 38 în Republica Moldova, în valoare de peste 400.000 euro.

La acestea se adaugă 275.000 euro din colectele realizate în cuprinsul Patriarhiei Române pentru eparhiile din zona de frontieră.

Organizațiile filantropice eparhiale, grupate în Federația Filantropia a Patriarhiei Române, prin diferite proiecte derulate, și în parteneriat cu International Orthodox Christian Charities (IOCC), au acordat sprijin umanitar refugiaților din Ucraina în valoare de 5,3 milioane lei.

În sprijinul răniților de război din Ucraina, au fost organizate campanii de donare sânge, la care au participat 3.198 persoane.

„În contextul crizelor actuale, generate de urmările pandemiei de Covid-19 și de războiul din Ucraina, suntem chemați să unim și mai mult slujirea liturgică cu activitatea socială, culturală și pastorală și să înmulțim rugăciunea către Dumnezeu ca să înceteze războiul și să fie pace”, se mai arată în raportul sinteză realizat de Consiliul Național Bisericesc și aprobat de Adunarea Națională Bisericească.

Se estimează că 8 milioane de ucraineni au părăsit Ucraina și 5,5 milioane s-au deplasat în interiorul Ucrainei. Cei mai mulți refugiați ajunși pe teritoriul țării noastre au fost în tranzit spre Occident.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *