Beijingul a răspuns apelurilor repetate de la Washington. „Au fost iniţiate contacte cu RPC”

După ce Statele Unite au doborât balonul de supraveghere chinez, pe 4 februarie, conducerea RPC a refuzat să răspundă apelurilor repetate de la Washington de a vorbi pe această temă.

Duminică, însă, adjunctul secretarului Apărării Melissa Dalton, a anunțat, că RPC a răspuns, cererilor de dialog din partea Pentagonului.


“Au fost iniţiate contacte cu RPC cu privire la balonul de mare altitudine”, a declarat presei adjunctul secretarului Apărării Melissa Dalton, referindu-se la Republica Populară Chineză.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cerut să vorbească cu omologii săi chinezi la scurt timp după ce un avion de luptă american a doborât balonul care se afla pe cerul Statelor Unite de câteva zile.

Cererile au rămas fără urmare, Beijingul criticând actul “iresponsabil” al Washingtonului de a doborî balonul.

“Acest act iresponsabil şi grav eronat nu a creat un climat propice dialogului şi schimburilor între cele două armate”, a justificat Ministerul chinez al Apărării într-un comunicat.

“Statele Unite au insistat pentru a folosi forţa împotriva unui aerostat civil chinez, ceea ce contravine grav practicilor internaţionale şi creează un precedent prost”, potrivit aceleiaşi surse.

Melissa Dalton nu a oferit detalii despre contactele dintre cele două puteri.

Duminică, Washingtonul a anunţat că a doborât un nou “obiect” la altitudine, fără a preciza natura acestuia. Acesta este al patrulea obiect doborât în spaţiul aerian al Statelor Unite sau Canadei în mai puţin de zece zile. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *