„Arma cu laser” folosită de chinezi au revoltat Statele Unite. Este „provocatoare” şi „periculoasă”

Statele Unite au apreciat luni drept „provocatoare” şi „periculoasă” folosirea de către China a unui ”laser” împotriva unei nave a pazei de coastă filipineze la începutul lui februarie, într-un moment în care relaţiile dintre Washington şi Beijing sunt tensionate.
“Statele Unite sunt alături de aliaţii lor filipinezi după rapoartele potrivit cărora o navă a pazei de coastă chineze a îndreptat un laser împotriva unui echipaj al unei nave a pazei de coastă filipineze pe 6 februarie în Marea Chinei de Sud”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, într-un comunicat.

Comportamentul Chinei a fost “provocator” şi “periculos”, “provocând orbirea temporară a echipajului”, a adăugat el, la câteva ore după ce Filipine a făcut public incidentul.

Această operaţiune chineză “ameninţă direct pacea şi stabilitatea şi aduce atingere libertăţii de navigaţie în Marea Chinei de Sud”, a mai subliniat purtătorul de cuvânt.

Incidentul a survenit la circa 20 de kilometri de atolul Second Thomas, în arhipelagul Spratleys, unde staţionează soldaţi filipinezi.

“China nu are niciun drept maritim legitim” asupra acestui atol, a menţionat Ned Price.

Acesta este cel mai recent incident maritim între Beijing şi Manila, aflate în conflict cu privire la această mare, spaţiu strategic cu bogate resurse energetice şi halieutice.

Beijingul revendică aproape toată această mare, însă Filipine, precum şi Vietnam, Malaysia şi Brunei au de asemenea pretenţii. China a ignorat o decizie a unui tribunal internaţional, potrivit căreia revendicările sale sunt lipsite de temei legal.

Washingtonul şi Manila, care sunt semnatare ale unui tratat de apărare reciprocă, au convenit la începutul lui februarie să efectueze din nou patrule comune în Marea Chinei de Sud.

Cei doi aliaţi au dezvăluit în special un acord care le permite soldaţilor americani să acceadă la patru baze suplimentare în Filipine, pentru a contracara puterea militară în creştere a Beijingului în regiune.

Pe de altă parte, aceste declaraţii intervin într-un moment în care relaţiile dintre China şi Statele Unite cunosc o spirală a tensiunilor în jurul acuzaţiilor reciproce de spionaj, după distrugerea, pe 4 februarie, a unui balon chinez care a survolat locuri sensibile din Statele Unite. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *